Дональд Трамп передумав скасовувати зустріч з Кімом Ченом Ином.

Американський президент заявив, що готовий до діалогу з лідером КНДР, як це й планувалося.

 

 

У ніч на суботу, 26 травня, президент США Дональд Трамп написав у своєму Twitter про відновлення перемовин із КНДР. «У нас дуже продуктивні переговори з Північною Кореєю про повернення до проведення саміту, який, якщо він відбудеться, швидше за все, пройде в Сінгапурі в намічений день, 12 червня, і, за необхідності, буде продовжений», – написав президент США.

 

Нагадаємо, що щойно в четвер, 24 травня, Трамп оголосив про скасування зустрічі, оскільки, за його словами, Північна Корея своїми останніми заявами продемонструвала «відкриту ворожість». «Весь світ, і особливо Північна Корея, втратили можливість для досягнення довгострокового миру, великого поступу і благополуччя. Цей втрачений шанс – воістину сумний момент в історії», – написав Трамп у листі, адресованому Кіму Чену Ину.

 

Це лист був написаний уже після того, як Пхеньян, виконуючи попередні умови для проведення саміту, відпустив додому американських громадян, котрих утримували в північнокорейських в’язницях, а також зруйнував розташований на північному сході країни ядерний полігон Пхунґері.

 

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш закликав обидві сторони продовжувати «пошук шляху до мирної і справжньої денуклеаризації Корейського півострова».

 

У п'ятницю Північна Корея заявила, що, як і раніше, готова вести переговори з США, незважаючи на рішення Дональда Трампа скасувати сінгапурський саміт. «Раптова заява про скасування саміту між двома країнами була для нас несподіваною, і ми не можемо не висловити жаль з цього приводу», – йдеться в заяві першого заступника міністра закордонних справ Північної Кореї Кіма Ке Гвана.

 

26.05.2018