Порошенко: Держава робить усе, аби підштовхнути Путіна до звільнення поневолених.

 

Президент України Петро Порошенко запевняє, що держава не забула про полонених українців та про політичних в'язнів, і що вживає всіх можливих заходів для примушування Росії до розблокування переговорного процесу.

 

Про це Порошенко заявив на прес-конференції по завершенні переговорів із президентом Естонії Керсті Кальюлайд, інформує прес-служба АП.

 

 

"Ми робимо все, що від нас залежить, щоб забезпечити, вибачте на слові, тиск на російського президента, щоб він нарешті віддав доручення – і процес, який нами був розпочатий наприкінці минулого року, коли нам вдалося звільнити 74 заручників, ми обов’язково найскоріше продовжили, й українські герої якнайшвидше повернулися додому", – ствердив Порошенко.

 

"Хочу наголосити офіційно – не існує жодних міжнародних переговорів ні з нашими європейськими партнерами, ні з нашими американськими партнерами, де би ми не піднімали питання необхідності якнайскорішого звільнення українських заручників, які незаконно утримуються як на окупованій території, так і політичних в’язнів, яких Росія тримає в тюрмах окупованого Криму і на території РФ", – зазначив президент.

 

"Звільнення заручників є складовою частиною мінських угод, де Росія взяла на себе прямі зобов’язання щодо звільнення заручників. Мова йде про Сущенка, Сенцова, Кольченка і багатьох інших, про кримських татар, українських військовослужбовців. Нікого ми не забуваємо", – сказав президент, відповідаючи на питання журналістів про активність держави у цій справі.

 

Зі слів Порошенка, тема звільнення поневолених порушувалася також під час учорашньої телефонної розмови з канцлером Німеччини Анґелою Меркель – очільниця німецького уряду поінформувала президента, що в на переговорах із Путіним у Сочі це питання було одним із важливих у порядку денному.

 

22.05.2018