Порошенко: "Совєти" викорінювали українство Голодомором та великим терором.

 

Президент України Петро Порошенко під час офіційної церемонії вшанування пам'яті жертв політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили" заявив: комуністичний тоталітарний режим здійснював денаціоналізації та викорінював українство Голодомором, а потім масовими політичними репресіями 1937-1938 рр.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Нині ми відзначаємо 80-ті роковини масових політичних репресій 1937-1938 років, – заявив Порошенко під час поминальних заходів у неділю. – Через незбагненно великі масштаби, які точно встановити неможливо й дотепер, цей злочин комуністичного тоталітарного режиму називають Великим терором. В Україні цей злочин став логічним продовженням Голодомору. Голодом вбивали українських селян. Чекістсько-енкаведешними кулями – політичну, культурну, наукову еліту. Таким комбінованим способом і здійснювали денаціоналізацію, викорінювали українство", – сказав президент.

 

Як нагадав голова держави, всесвітньовідомий історик Роберт Конквест писав у своїй книзі "Великий терор", що "стара українська інтелігенція фактично була стерта з лиця землі". В Україні цього історика більше знають як автора роботи "Жнива скорботи", яка відкрила всьому світові правду про Голодомор.

 

"Биківня – ця земля, цей ліс, де протягом кількох років у братських могилах "совєти" ховали невинних людей. Ця земля – мовчазний свідок Великого терору", – сказав Порошенко.

 

Президент зазначив, що Биківнянський ліс – місце спільної пам’яті українського, польського та інших народів.

 

"Схиляючи голови і покладаючи квіти до пам’ятних знаків на місцях безіменних братських поховань, на землі, де разом з українцями спочили тисячі розстріляних за наказом Сталіна польських патріотів, представників інших національностей, заявляємо: "Ми, українці, солідарні з усіма народами, які постраждали від злочинів тоталітарних режимів. Ми налаштовані на співпрацю у подоланні наслідків тоталітаризму", – додав президент.

 

Петро Порошенко констатував, що в гуманітарній політиці незалежної України неприйнятно довго домінували малоросійство та радянщина, для чого в Москві навіть вигадали таку назву, як “русскій мір”.

 

“Неприйнятно довгий час у гуманітарній політиці незалежної України домінували малоросійство та радянщина. В Москві для цього отруйного коктейлю вигадали навіть назву і запатентували її – “русскій мір”", – сказав дослівно президент.

 

Голова держави наголосив, що подібні інструменти впливу та підкорення інших країн у політології називають культурним імперіалізмом: “Те, що багатьма наївно сприймалося як звичайний культурний обмін, хай і здебільшого односторонній – насправді це було артпідготовкою для російської агресії. Десятиліттями, застосовуючи так звану м’яку силу, Росія готувала найнебезпечніші маршрути для танків. І от саме там, де їхні ідеологічні диверсанти занурилися найглибше, вони тоді й паралізували волю та спротив. І саме там у нас тепер окуповані території, які треба звільняти, і які ми точно звільнимо”, – заявив голова держави.

 

Петро Порошенко зазначив, що на кінець 2013 року мапа України виглядала неначе ілюстрація до підручника з історії КПРС.

 

“Наші міста, селища і села були щедро утикані ідолами Леніна та його поплічників. За 23 роки незалежності влада так і не спромоглася визнати вояків УПА борцями за незалежність України. Сумновідомим законом 2012 року вони хотіли добити нашу українську мову”, – сказав президент.

 

21.05.2018