Зустріч Анґели Меркель і Володимира Путіна завершилася без конкретних результатів.

Лідери Німеччини й Росії обговорювали, зокрема, збереження українського газового транзиту на тлі будівництва Nord Stream 2.

 

 

Одна з пріоритетних тем, яка стояла на порядку денному перемовини у Сочі, – це вихід США з ядерної угоди з Іраном.  Утім, на прес-конференції після закінчення переговорів ні шеф Кремля, ні бундесканцлерка ФРН не сказали, чи домовилися вони діяти спільно, щоби зберегти в силі міжнародну угоду з Тегераном. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung.

 

Ні Путін, ні Меркель не змогли запропонувати журналістам також жодної нової перспективи політичного врегулювання конфлікту в Сирії або на сході України. Обидвоє назвали Мінські домовленості «єдиною основою, на якій слід шукати рішення конфлікту на Донбасі». Вони пообіцяли продовжувати зустрічі на найвищому рівні в «нормандському форматі». Проте назвати дату наступного такого саміту (останній відбувся ще в жовтні 2016 року) вони не змогли.

 

Торкаючись на прес-конференції теми Nord Stream 2, Анґела Меркель заявила, що і після введення нового газогону в експлуатацію за Україною повинна залишитися важлива роль у транзиті російського газу в Європу. «Це має стратегічне значення», – запевнила вона.

 

Путін, своєю чергою, теж пообіцяв, що після запуску Nord Stream 2 не передбачається припинення транзиту російського газу Україною. Хоча обумовив: «Транзит триватиме, але тільки якщо такі поставки виявляться економічно обґрунтованими і доцільними для учасників економічної діяльності».

19.05.2018