Суд узяв редактора "РІА Новості" під арешт.

 

Херсонський міський суд своїм рішенням обрав для керівника "РІА Новості – Україна" Кирила Вишинського запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

 

Його заарештовано терміном на 60 днів без права внесення застави, інформує аґенція УНІАН.

 

Таким чином, суд задовольнив клопотання прокуратури, яка наполягала саме на арешті.

 

На судовому процесі сторона обвинувачення в особі прокурора АР Крим у Херсонській області Валерія Харима озвучила, що під час проведення обшуку у підозрюваного знайшли листування в електронній пошті, яке свідчить про його зв'язки і отримання інформації з Росії з подальшою перспективою її опублікування в Україні.

 

Також Кирило Вишинський на засіданні суду визнав, що має подвійне громадянство – українське і російське. При цім сторона захисту Вишинського в особі адвоката Ігоря Мокіна висловила здивування, чому подібні звинувачення підзахисному висувають лише зараз.

 

"Крім того, суд не може як докази розглядати статті видання, оскільки обвинувальна сторона надала лише короткі витяги з матеріалів, а не весь матеріал в загальному контексті", – заявляв Мокін.

 

МЗС Росії заявило, що трактує арешт Вишинського як "репресивні дії" і вимагає негайного звільнення редактора. Відомство Сєрґєя Лаврова зазначає про Вишинського, що він "завжди чесно і добросовісно виконував свій професійний обов'язок". "Сприймаємо це як кричуще свавілля (в ориґіналі – "вопіющій проізвол", – Z), наступ на свободу слова і спробу київського режиму силовими методами задушити будь-які прояви об'єктивності та неупередженого погляду на події, що відбуваються у країні", – йдеться у заяві.

 

15 травня СБУ провела слідчі дії в офісі "РІА Новості – Україна" в Києві. Правоохоронці затримали директора редакції Кирила Вишинського, йому оголосили про підозру у вчиненні державної зради. Встановлено, що Вишинський навесні 2014 року в Криму випускав антиукраїнські матеріали і отримав від президента РФ Володимира Путіна медаль "За повернення Криму".

 

Згідно з інформацією слідства, після повернення з Криму в 2014 році Вишинський за участю ще кількох журналістів розгорнув активну діяльність з підтримки терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".

 

Як повідомили правоохоронці, Вишинський виготовляв матеріали, які дискредитують Збройні Сили України, і щомісяця отримував за це з Росії 53 тис. євро.

 

18.05.2018