Волкер: Конфлікт на Донбасі не є внутрішньо-українським.

 

Спеціальний представник Державного департаменту з питань України Курт Волкер заявив, що конфлікт на Донбасі не є внутрішньоукраїнським – він інспірований ззовні і має бути завершений виведенням російських військ.

 

Про це Волкер заявив під час прес-конференції у Слов’янську, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

“Це не внутрішньоукраїнський конфлікт. Це конфлікт, який був принесений ззовні. І він має бути завершений шляхом переговорного мирного врегулювання з виведенням російських військ”, – сказав Волкер.

 

Дипломат підкреслив, що бойові дії на сході України тривають, і це – не “заморожений конфлікт”.

 

Спецпредставник Держдепу також зазначив, що сьогодні вранці зустрівся з чотирма російськомовними жінками, які були змушені втікати з окупованої території, втратили рідних і житло. Тож, робить висновок американський дипломат, тут не йдеться про захист російськомовних людей на Донбасі, як про це заявляє Москва, бо й вони страждають через цей конфлікт.

 

"Ми хочемо, щоб у цей регіон повернулося мирне життя. Це трагедія, що конфлікт досі триває. Росія каже, що захищає російськомовне населення. Але найкращий захист для російськомовного населення – прибрати звідси російські війська і дати Україні відновити контроль над цими територіями", – сказав спецпредставник США.

 

Зі слів Волкера, США і Європа доклали величезних зусиль на політичному рівні для подолання конфлікту і досягнення миру на Донбасі.

 

Він зазначив, що Росія напряму керує військовими силами у цьому регіоні і має вирішальний політичний вплив на керівників окупованих територій. 

 

"Між українцями на Донбасі немає конфлікту – ані етнічного, ані громадянського. Це конфлікт, створений російською інтервенцією на схід України", – констатував Волкер.

 

16.05.2018