СБУ: Редактор "РІА Новості" був нагороджений путінською медаллю "За повернення Криму".

 

Керівник російського медіа-проекту "РІА Новості – Україна" Кирило Вишинський, якого затримали у вівторок у Києві, виготовляв матеріали, які дискредитують Збройні Сили України, та отримував за це щомісяця 53 тисячі євро з Російської Федерації. Навесні 2014 року в Криму він виготовляв антиукраїнські матеріали та отримав від президента РФ Володимира Путіна медаль "За повернення Криму".

 

Про це під час брифінгу повідомив заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко, інформує аґенція УНІАН.

 

"Нами був встановлений громадянин України Вишинський Кирило Валерійович, який керівництвом МІА "Россія сєгодня" був призначений керівником українського представництва цього мас-медіа. Ним було зареєстровано низку юридичних осіб, в тому числі й ТОВ "Інтерселект", яке діє під брендом російського інформаційного агентства "Новості Україна", – заявив він.

 

Зі слів Кононенка, така форма побудови була застосована свідомо для того, щоб приховати як механізми фінансування, які йшли з Росії, так і саму співпрацю між "Новості Україна" та "Россія сєгодня".

 

"Установлено та задокументовано, що навесні 2014 року Вишинський отримав завдання виїхати до АР Крим для проведення підривних інформаційних акцій. Саме він і підконтрольні йому журналісти виготовляли там матеріали, які виправдовували анексію Криму та "приєднання" Криму до Росії. Саме за цю діяльність Вишинський нагороджений державною нагородою РФ закритим указом президента Росії медаллю «За повернення Криму»", – поінформував він.

 

Зі слів Кононенка, після повернення з Криму у 2014 році Вишинський за підтримки ще кількох журналістів розгорнув активну діяльність із підтримки терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР".

 

"У той час, як на майданах наших міст прощались із загиблими воїнами АТО, в центрі Києва виготовляли матеріали, як нібито ЗСУ обстрілюють мирний Донбас, про інші неправомірні дії. За це пан Вишинський отримував стабільне фінансування, і на сьогодні ми можемо говорити – щомісяця 53 тисячі євро для проведення цієї діяльності", – заявив Кононенко.

 

Він зауважив, що кошти заходили з РФ до Сербії, з Сербії до України – і тут вже Вишинський розподіляв їх між структурами і особами, залученими до протиправної діяльності.

 

"53 тисячі на проведення підривної діяльності – це тільки доведена сума. За нашими оперативними даними, фінансування сягає більш як 100 тисяч євро щомісяця", – зауважив Кононенко.

 

15.05.2018