Щонайменше 37 палестинців загинуло під час заворушень на кордоні з Ізраїлем.

Заворушення були спровоковані перенесенням американської амбасади з Тель-Авіва до Єрусалима.

 

    

 

У понеділок, 14 травня, за кілька годин до відкриття амбасади Сполучених Штатів у Єрусалимі, на кордоні Ізраїлю і Сектора Ґази спалахнули протести, які переросли в сутички палестинців з ізраїльськими силовиками. Під час заворушень загинуло не менш як 37 палестинців, ще понад 1700 осіб були поранені. Про це повідомило видання Spiegel Online з покликом на інформацію Міністерства охорони здоров'я Палестинської автономії.

 

Ізраїльські вояки відкрили вогонь по палестинських протестувальниках. За словами очевидців, у кількох місцях палестинці намагалися перерізати прикордонні загородження і прорватися в Ізраїль. Багато протестувальників палили автомобільні шини, внаслідок чого над кордоном піднялися хмари густого чорного диму.

 

Палестинці в Секторі Ґази 14 травня проводять загальний страйк на знак протесту проти перенесення амбасади США в Ізраїлі. У реґіоні не працюють магазини, школи і університети. До генерального страйку закликали всі політичні сили в Секторі Ґази, включно з радикальним рухом ХАМАС. Через гучномовці, встановлені на мечетях, лунають заклики до населення взяти участь в акціях протесту.

 

Трамп приурочив перенесення амбасади до 70-річчя держави Ізраїль, яка була проголошена 14 травня 1948 року. Прем'єр-міністр Палестинської автономії Рамі Хамдалла назвав рішення Трампа про визнання Єрусалима столицею Ізраїлю і перенесення американської амбасади до Єрусалима «кричущими порушенням міжнародного права і неповагою до основ справедливості і моралі».

14.05.2018