Парламент Каталонії вкотре не зміг обрати очільника провінції.

Кандидат на посаду голови Женералітету Каталонії не зміг заручитися підтримкою абсолютної більшості депутатів реґіонального парламенту.    

 

                                                  Кім Торра

 

П'ята спроба парламенту Каталонії обрати главу уряду автономії не мала успіху. У суботу, 12 травня, під час голосування щодо кандидатури Кіма Торри (Quim Torra) той не отримав голосів абсолютної більшості депутатів. Про це повідомила газета El País

 

Для обрання 55-річному депутатові каталонського парламенту Торрі необхідно було заручитися підтримкою як мінімум 68 з 135 парламентарів, проте йому не вистачило двох голосів. Втім, депутат може розраховувати на успіх в рамках другого засідання парламенту, яке відбудеться вже в понеділок, 14 травня. Для обрання головою реґіонального уряду Каталонії Торрі буде достатньо підтримки простої більшості депутатів: тобто число тих, хто проголосував «за», має перевищити хоча б на одного число тих, хто проголосував «проти», без урахування тих депутатів, хто утримався чи котрих не було на сесії.

 

Якщо до 22 травня парламент Каталонії не визначиться з головою уряду, в реґіоні пройдуть нові вибори. Прихильники незалежності провінції побоюються, що в такому випадку вони втратять більшість в парламенті.

 

Із грудня 2017 року каталонський парламент вже чотири рази намагався сформувати уряд, однак всі кандидати на посаду голови Женералітету перебувають або в ув'язненні, або поза межами Іспанії і не можуть повернутися в країну через кримінальне переслідування за організацію нелеґітимного, з точки зору центральної іспанської влади, референдуму.

 

12.05.2018