США вийшли з ядерної угоди з Іраном.

Про це заявив сам американський президент Дональд Трамп.

 

 

Президент Сполучених Штатів Трамп оголосив, що Вашінґтон виходить з угоди щодо ядерної програми Ірану, укладеної 2015 року. У вівторок, 8 травня, він підписав у Білому домі відповідний меморандум. Це рішення ухвалене, за словами Трампа, на основі попередніх консультацій з союзниками США на Близькому Сході. Про це повідомило видання The Washington Post.

 

Трамп назвав угоду з Іраном в її теперішньому вигляді «неприйнятною», зазначивши, що вона допускає можливість обману з боку Тегерана, який може продовжити збагачення урану. Глава Білого дому заявив про «безсумнівні докази» того, що Іран всупереч своїм обіцянкам продовжує розробляти ядерну зброю.

 

«Ядерна угода з Іраном є хибною за своєю суттю. Якщо ми нічого не зробимо, то ми точно знаємо, що станеться. Всесвітньому спонсору тероризму залишилося зовсім небагато часу до того, як він отримає найнебезпечнішу зброю в світі. Тому я оголошую сьогодні, що Сполучені Штати виходять з ядерної угоди з Іраном. Через кілька хвилин я підпишу президентський указ, який відновлює санкції США проти правлячого режиму Ірану у зв'язку з ядерною програмою. Ми запровадимо найсерйозніші економічні санкції. І будь-яка країна, яка допомагатиме Ірану в розробці ядерної зброї, також потрапить під серйозні санкції з боку США. Америка не буде заручником ядерного шантажу», – підкреслив президент Трамп під час виступу. 

 

Тим часом президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Франція, Німеччина і Велика Британія шкодують про вихід США з угоди з Іраном. Глава дипломатії ЄУ Федеріка Моґеріні, своєю чергою, закликала учасників угоди дотримуватися домовленостей. Президент Євроради Дональд Туск зазначив, що рішення Трампа вимагає єдиної реакції країн ЄУ, лідери яких мають намір обговорити цю тему наступного тижня. Лише прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу привітав рішення Трампа, назвавши його «сміливим і правильним».

 

Нагадаємо, що угоду між Іраном і шістьма країнами – США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною – було укладено 2015 року, в період президентства в США Барака Обами. Всі тогочасні учасники домовленостей розцінювали їх як великий дипломатичний успіх, що дав змогу обмежити ядерну програму Ірану в обмін на послаблення міжнародних санкцій. Тому європейці намагалися не допустити того, щоб США розірвали угоду щодо ядерної програми Ірану.

09.05.2018