Справу Ставицького про заволодіння Межигір’ям передали до суду.

 

Сьогодні, 8 травня, прокурори направили до суду обвинувальний акт щодо екс-міністра енергетики та вугільної промисловості України, екс-голови правління НАК «Надра України» Едуарда Ставицького, якому інкримінують заволодіння у змові із екс-президентом Віктором Януковичем об’єктами комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» вартістю 540 млн грн, повідомила прес-секретар Генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган на своїй сторінці в мережі Facebook.

 

За її словами, фігурантами справи є також приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу та директор ТОВ «Танталіт».

 

«Щодо інших осіб, підозрюваних у цьому кримінальному провадженні, які переховуються від органу досудового розслідування, а саме Януковича В.Ф. та Януковича О.В., триває розгляд судом клопотань про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування», – повідомила Лариса Сарган.

 

За даними слідства, у 2007 співучасники злочину заволоділи зазначеним майном на суму 540,092 млн грн з допомогою ухвалення окремих нормативно-правових актів щодо вилучення зазначених державних об’єктів із управління Державного управління справами, їхньої передачі до статутного капіталу НАК «Надра України» та вилучення з переліку об’єктів, які не підлягали відчуженню.

 

Згодом були внесені зміни до статуту НАК «Надра України», які нібито надавали можливість НАК самостійно вирішувати питання щодо відчуження держмайна. В результаті 25 вересня 2007 року відбулася заміна майна комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» урочища «Межигір’я» під виглядом рівноцінного на майно ТОВ «Медінвесттрейд» вартістю 33,985 млн грн.

 

Едуард  Ставицький обіймав посаду міністра енергетики і вугільної промисловості з грудня 2012 року до лютого 2014 року в уряді Миколи Азарова. Його підозрюють у привласненні, розтраті державного майна шляхом зловживання владою в особливо великих розмірах або організованою групою (ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України). У 2014 році Ставицького було оголошено у розшук через Інтерпол. У квітні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос передав міністру юстиції Ізраїлю запит ГПУ щодо вручення повідомлення про підозру Ставицькому, який переховується в Ізраїлі як громадянин цієї держави Натан Розенберг.

 

3 серпня начальник Головного управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк заявив, що 12 липня Мін'юст Ізраїлю отримав запит на екстрадицію Ставицького. За словами Горбатюка, позитивне рішення питання залежить від протилежної сторони.

 

11 січня 2018 року Генеральна прокуратура України оприлюднила повідомлення про закінчення досудового розслідування та відкриття матеріалів кримінальної справи щодо Ставицького.

08.05.2018