Вірменія має нового прем’єр-міністра.

Ним став лідер вірменської опозиції Нікол Пашинян.

 

 

Лідера протестного руху, голову опозиційної парламентської фракції блоку «Вихід» Нікола Пашиняна з другої спроби обрано прем'єр-міністром Вірменії. Він був єдиним кандидатом на цю посаду. За кандидатуру Пашиняна у вівторок, 8 травня, проголосувало 59 депутатів Національних зборів (для обрання достатньо було й 53), 42 парламентарі проголосували проти. Тисячі прихильників Пашиняна, які зібралися ще зранку на площі Республіки в Єревані, радісними вигуками зустріли звістку про обрання керівника уряду, відтак вони почали святкувати перемогу протестного руху. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

Під час передвиборчої промови лідер опозиції Нікол Пашинян не відкидав, що в разі обрання прем’єр-міністром першою його поїздкою стане візит до Нагірного Карабаху. Скоріш за все, це станеться вже 9 травня. «Першим моїм кроком стане ознайомлення з оперативною ситуацією на передовій лінії», – запевнив він. Пашинян також пообіцяв, що в країні не буде переслідувань з політичних та економічних мотивів. «У Вірменії не буде людей з пільговими правами, всі будуть рівними перед законом», – підкреслив він.

 

Пашинян також наголосив на необхідності зниження суспільної напруги. «Не хочу вступати в дискусію щодо того, чи існує у Вірменії пропаганда ненависті чи її немає. Я сказав, що ми повинні закрити сторінку ненависті у Вірменії, в цьому не може бути сумнівів. Ненависть не приведе ні до чого хорошого. Я хочу, щоб це було не просто гаслом, а реальністю», – сказав Пашинян.

 

Водночас політик заявив, що не займатиметься «кадровими погромами» в системі держуправління, оскільки в ній працює «безліч талановитих людей». «Бізнес буде звільнено від корупційних схем», – пообіцяв він. Окрім того, Пашинян зазначив, що не буде «тотально відкидати реформи і програми колишнього уряду». «Якщо не буде сумнівів, то вони будуть продовжені. Програми, які викликають сумніви, будуть знову поставлені на обговорення. Якщо з'ясується, що вони неефективні, вони будуть припинені», – пояснив він.

08.05.2018