Володимир Путін вчетверте склав президентську присягу.

Інавґурація президента Росії відбулася на тлі жорстко придушених поліцією масових акцій протесту.

 

 

У Великому Кремлівському палаці в Москві в понеділок, 7 травня, пройшла інавґурація президента РФ Володимира Путіна. Виступаючи з промовою, Путін визнав, що Росія переживає важкі часи, але разом з тим він пообіцяв докласти всіх зусиль для процвітання країни. «Нам потрібні прориви в усіх сферах життя. Глибоко переконаний: такий ривок здатне забезпечити тільки вільне суспільство, яке сприймає все нове, все передове і відкидає несправедливість, відсталість, дрімуче охранительство і бюрократичну мертвятину – все те, що сковує людей, заважає їм повною мірою розкритися, реалізувати себе, свої таланти, а отже, і обмежує спрямованість у майбутнє всієї нашої країни», – процитував його слова інформаційний портал  «Газета.Ру».

 

Згідно з конституцією Російської Федерації, в день інавґурації президента до демісії подає цілий кабінет міністрів, включно з прем’єром. У двотижневий термін після складання присяги президент повинен внести кандидатуру нового керівника уряду на розгляд Державної думи. Поки новий склад кабінету не приступить до роботи, відставлений кабінет діє за дорученням шефа Кремля. Та Путін не зволікаючи вніс кандидатуру Дмитра Медвєдєва на повторне призначення прем’єр-міністром.

 

Нагадаємо, що вибори президента РФ відбулися 18 березня. У них взяли участь, окрім Путіна, ще семеро кандидатів. При цьому Центральна виборча комісія відмовилася реєструвати опозиціонера Олексія Навального, котрий вже встиг створити виборчі штаби в десятках міст країни. ЦВК послалася на те, що опозиціонер був засуджений за тяжкий злочин і не може брати участі у виборах протягом 10 років після зняття чи погашення судимості. При цьому Європейський суд з прав людини раніше визнав вирок у цій справі неправомірним.

 

Напередодні інавґурації, 5 травня, приблизно в ста містах Росії пройшли масові акції протесту, учасники яких висловили невдоволення незмінністю влади, а також тим, що не вирішуються соціальні й економічні проблеми. В ході акцій було затримано близько 1600 осіб, понад 220 з яких – у Санкт-Петербурзі й близько 700 – в Москві. Європейська Унія і Сполучені Штати засудили жорстокі дії російських поліціянтів і масові затримання демонстрантів.

07.05.2018