МЗС б'є на сполох через стан здоров'я політв'язня Абдуллаєва.

 

Міністерство закордонних справ України вимагає від Росії допустити українських лікарів до фігуранта сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір" Узеїра Абдуллаєва, який перебуває в кримському ізоляторі.

 

Про це на своїй сторінці у twitter написала речниця МЗС України Мар'яна Беца.

 

"У СІЗО Сімферополя в критичному стані перебуває незаконно затриманий Узеїр Абдуллаєв. Час пішов на години. Вимагаємо допустити українських лікарів", – поінформувала вона.

 

У понеділок 30 квітня мати Абдуллаєва повідомила, що в її сина, який перебуває в СІЗО Сімферополя, кілька днів тримається висока температура, в нього набрякла нога, він відчуває сильні болі. Зі слів Діляри Абдуллаєвої, ці ознаки можуть свідчити про зараження крові.

 

Жінка зверталася до адміністрації ізолятора, аби синові надали допомогу, проте на той момент належної реакції не було. "Вони особисто переконалися, що Узеїр не може навіть наступити на ногу, сказали, що домовляться з клінікою, госпіталізують, але після свят, а поки колють антибіотики і дають жарознижувальне. Скільки я не намагалася напоумити, що дорога кожна хвилина", – скаржилася Абдуллаєва.

 

Станом на обід понеділка Узеїра Абдуллаєва перевели до медичної частини ізолятора. Про це на засіданні громадського об'єднання "Кримська солідарність" повідомила дружина заарештованого Фера Абдуллаєва.

 

"Я щойно приїхала з СІЗО, де члени громадської спостережної комісії (правозахисна організація у РФ, – Z) наполягли на тому, щоб зайти до Узеїра. Їм це вдалося. За результатами їхнього відвідування чоловіка перевели до медсанчастини СІЗО", – цитує видання "Крим. Реалії".

 

12 жовтня 2016 року в Криму провели обшуки в п'яти мусульманських сім'ях, унаслідок котрих затримали п'ятьох кримських татар, зокрема й Узеїра Абдуллаєва – їх звинуватили в участі у забороненій в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

 

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього.

 

Члени руху скаржаться на несправедливе переслідування в Росії і в окупованому нею 2014 року Криму. Захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

 

Міжнародне право забороняє запроваджувати на окупованій території законодавство держави, що окуповує.

 

30.04.2018