Партія влади відмовилася висувати кандидата в прем'єри.

Таким чином, лідер протестного руху Нікол Пашинян залишається поки що єдиним, чию кандидатуру було висунуто для участі в боротьбі за посаду голови уряду Вірменії.

 

 

Про те, що Республіканська партія Вірменії, яка володіє більшістю в парламенті, не висуватиме кандидата на посаду прем'єр-міністра, заявив у суботу, 28 квітня, віце-спікер парламенту Едуард Шармазанов. За його словами, рішення ухвалено після взаємних консультацій між колишнім прем'єр-міністром Сержем Саргсяном, котрий залишив посаду під тиском багатотисячних вуличних маніфестацій, тимчасовим головою уряду Кареном Карапетяном, котрий також репрезентує партію більшості, і спікером парламенту Арою Баблояном – теж республіканцем. Про це повідомив інформаційний портал News.am.

 

«Всі ми згодні, що це найкраще для Вірменії рішення», – заявив Шармазанов. За його словами, Республіканська партія обговорить всі кандидатури, які будуть запропоновані до 1 травня, коли на спеціальному засіданні парламенту відбудуться вибори нового керівника уряду.

 

На посаду прем'єр-міністра Вірменії поки що офіційно балотується лише лідер протестного руху і керівник опозиційної парламентської фракції «Вихід» Нікол Пашинян. «Це непогано, але і не зовсім добре. Було б добре, якби РПА оголосила, що разом з іншими фракціями підтримає "народного" кандидата в прем'єр-міністри», – заявив Пашинян, додавши, що готовий зустрітися з усією фракцією Республіканської партії Вірменії і пояснити їй, що таким чином вони стануть співавторами «історичного досягнення».

 

Деякі політичні оглядачі у Вірменії припускають, що Республіканська партія Вірменії намагається таким чином провалити обрання прем'єра в парламенті. Це, згідно з конституцією республіки, означатиме автоматичний розпуск парламенту. Таким чином Карен Карапетян може до нових виборів спробувати зберегти за собою посаду керівника уряду, щоб через кілька місяців за допомогою адмінресурсу забезпечити свою перемогу на виборах. 

28.04.2018