Американська нафта витісняє російську з європейського ринку.

Обсяги американської нафти, експортованої до Європи з початку року, зросли в чотири рази порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 

 

Американська нафта починає ставати відчутною конкуренцією на європейському ринку нафти, який досі контролювали країни-члени ОПЕК і Росія. Про це повідомляє інформаційна аґенція Reuters.

 

За даними аґенції, американські виробники за перші чотири місяці 2018 року експортували до Європи близько семи мільйонів тонн нафти. Обсяги експорту в квітні повинні досягти 2,2 мільйона тонн нафти, що є вже певним рекордом. Провідними імпортерами американської нафти є Італія, Велика Британія і Нідерланди. Паралельно нафтопереробні комплекси в Польщі та Норвегії проводять тестування американської нафти.

 

За твердженням експертів, інтерес до імпорту американських енергоресурсів зростає завдяки нижчій ціні американської нафти, яка навіть з урахуванням вартості її транспортування може конкурувати з нафтою марки Brent. Водночас порівняно високі ціни нафти, які встановилися останнім часом, гарантують прибуток американським продуцентам лупакової нафти, котрі знову нарощують її видобуток.

 

Тим часом експорт російської нафти до Європи в перші два місяці поточного року впав на 10 відсотків, в тому числі і внаслідок падіння попиту на неї.

 

За офіційними прогнозами, 2018 року виробництво нафти в США зросте до 620 мільйонів тонн. Приблизно стільки ж нафти видобуватимуть в Росії і Саудівській Аравії.

25.04.2018