Колишнього нардепа затримали за запитом НАБУ.

 

У Німеччині затримали колишнього народного депутата Дмитра Крючкова, якого підозрюють у розкраданні коштів "Запоріжжяобленерго".

 

Про це повідомляє проект журналістських розслідувань "Схеми" (спільна робота "Радіо Свобода" та UA:Перший) з покликом на НАБУ.

 

"14 квітня на території Німеччини затримано голову правління ПрАТ «ХК «Енергомережа», якого підозрюють у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 364 КК України. Національне бюро готує пакет документів, необхідних для екстрадиції підозрюваного до України, який найближчим часом буде передано компетентним органам Німеччини", – йдеться в інформації НАБУ, оприлюдненій у відповідь на інформаційний запит.

 

Дмитро Крючков є фігурантом у справі щодо привласнення 346 мільйонів гривень "Запоріжжяобленерго" (понад 60% акцій належить державі). Він перебував у розшуку з липня 2016 року.

 

Згідно з версією слідства, Крючков є організатором схеми, через яку ВАТ "Запоріжжяобленерго" та ДП "Енергоринок" зазнали збитків на загальну суму понад 346 мільйонів гривень.

 

"Упродовж 2015-2016 років ПрАТ «ХК «Енергомережа» уклало договори про відступлення права вимоги за електроенергію, яку ВАТ «Запоріжжяобленерго» поставляло низці промислових підприємств. У результаті цього гроші за спожиту електрику надходили не ДП «Енергоринок» і ВАТ «Запоріжжяобленерго», а ПрАТ «ХК «Енергомережа»", – заявили в НАБУ.

 

Дмитро Крючков був народним депутатом України Верховної Ради п’ятого скликання від Блоку Юлії Тимошенко, членом комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

 

25.04.2018