Україна оголосила незаконною передачу острова Тузла у федеральну власність РФ.

 

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України назвало незаконними дії окупаційної влади Криму, котра 17 квітня оголосила про намір передати у федеральну власність Російської Федерації територію острова Тузла площею 6530 м кв.

 

Про це йдеться у заяві міністерства.

 

 

 

"МТОТ засуджує незаконні дії держави-агресора та закликає світову спільноту не визнавати факт передачі частини о. Тузла у власність РФ, з метою недопущення подальшого нехтування положеннями конституційно-правових норм українського законодавства та основоположних принципів міжнародного права", – зазначено в заяві міністерства.

 

Служба з питань окупованих територій наголосила, що такі дії суперечать Конституції та законам України, а також міжнародному праву, "оскільки за всіма міжнародними нормами та документами Крим залишається невід’ємною частиною України".

 

"Статтею 73 Конституції України передбачено, що виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України", – підкреслили в МінТОТ.

 

17 квітня контрольована Росією виконавча окупаційна адміністрація Криму ("правітєльство") ухвалила рішення передати у державну власність Росії земельну ділянку на острові Коса Тузла, як цього вимагало управління російських автодоріг "Тамань", котре є замовником будівництва мосту через Керченську протоку.

 

Тузла – піщаний острів площею 3,5 кв. км (довжина острова – 6,5 км, ширина – близько 500 метрів) у Керченській протоці між Керченським півостровом Криму на заході і Таманським півостровом Краснодарського краю на сході.

 

У 2003 році Росія ініціювала територіальну суперечку з Україною за цей острів, будуючи в його бік дамбу.

 

Острів утворився з залишків Тузлинської коси, продовження Таманського півострова, розмитої під час сильного шторму в 1925 році. 7 січня 1941 року указом президії Верховної ради РРФСР острів включили до складу Кримської АРСР, яка вже в якості Кримської області 1954 року була зарахована до складу Української РСР. 1 жовтня 2015 острів був з’єднаний з материковою Росією робочим мостом РМ1, що є частиною технологічного мосту через Керченську протоку.

 

20.04.2018