Екс-начальник генштабу зізнався, що обговорював із Януковичем введення російського континґенту.

 

Екс-начальник Генерального штабу Збройних сил України Юрій Ільїн розповів на суді у справі про держзраду Віктора Януковича про розмову з екс-президентом у ніч на 23 лютого 2014 року – наступного дня після того, як Верховна Рада визнала Януковича таким, що самоусунувся від обов'язків президента.

 

Так, Ільїн 23 лютого 2014 року доповідав Януковичеві про ситуацію в державі, інформує УНІАН. “Президент поставив мені завдання поінформувати військове керівництво НАТО про події в Україні і що мирні домовленості від 21 лютого зірвані опозицією”, – сказав Ільїн на засіданні Оболонського суду Києва.

 

 

Екс-начальник Генштабу також довідався від Януковичіа, що 22 лютого він направив листи-звернення про підписання угоди у Францію, Німеччину та Польщу. У цих зверненнях він описав ситуацію в Україні і попросив ці країни терміново розглянути питання щодо врегулювання ситуації з можливістю введення миротворчої місії.

 

Крім того, зі слів Ільїна, Янукович заявив йому, що ніколи не піде на легітимізацію влади, яка була захоплена. “Сказав мені, що не збирається зі зброєю в руках відстоювати свою владу, що це може призвести до громадянської війни, на що він ніколи не піде”, – зауважив свідок.

 

Також Ільїн розповів, що перед цією розмовою був присутній у Києві на нараді під головуванням спікера ВР Турчинова. Там він почув від Турчинова, що Янукович самоусунувся. “Але я знав абсолютно точно, що президент знаходиться з робочим візитом у Харкові”, – випрадовує Ільїн. Він додав, що попросив про особисту розмову з Турчиновим, однак реакції на це не було.

 

Екс-начальник Генерального штабу також розповів про деталі підготовки у лютому 2014 року "контртерористичної операції" в центрі Києва, метою якої було силове придушення масових акцій протесту.

 

Так, 19 лютого 2014 року ввечері, відразу після свого призначення на посаду начальника Генштабу (замість усунутого Віктором Януковичем Володимира Замани), Ільїн прибув до Києва, де зустрівся з тодішнім міністром оборони Павлом Лєбєдєвим. Той заявив, що по всій країні існує загроза скоєння терактів, адже в 11 областях було захоплено держустанови, а у Львівській та Івано-Франківській області з військових частин викрали зброю.

 

Він додав, що з СБУ надійшло розпорядження про підвищену готовність "силовиків" для боротьби з тероризмом.

 

Біля 3-ї години ночі 20 лютого Ільїн перебував у кабінеті першого заступника начальника Генштабу, де вже були підготовлено "певні документи" на випадок прийняття рішення про проведення "контртерористичної операції". Екс-начальник генштабу запевняв суд, що документи щодо проведення "операції" відповідали закону про боротьбу з тероризмом, він підписав ці документи і наказав готувати військові частини до виконання завдань.

 

Зі слів Ільїна, до "операції" планували залучити 25 бригад, підрозділи морської піхоти, інші військові частини – загалом до 1,5 тис. військовослужбовців. Водночас свідок заявив, що військовослужбовці, яких планували задіяти до охорони держустанов, мали вийти на службу без боєприпасів.

 

Юрій Ільїн підтримував контакти з Віктором Януковичем і в березні 2014 року.

 

Так, 1 березня екс-президент сам розповідав Ільїну про підготовку звернення до Владіміра Путіна. Як поінформував військовик, Янукович зателефонував йому у першій половині дня і повідомив, що ситуація на південному сході країни виходить з-під контролю.

 

Лідер "регіоналів" поскаржився Ільїну, що угода про врегулювання конфлікту з опозицією продовжує ігноруватися, а країни-гаранти угоди мовчать. Янукович розповів йому, “що збирається звернутися до Путіна з проханням терміново розпочати консультації, вивчити можливості розгортання поліцейської або миротворчої місії”.

 

19.04.2018