ВР підтримала звернення щодо помісної автокефальної Церкви.

 

Верховна Рада України ухвалила постанову про підтримку звернення до Вселенського патріарха Варфоломія І про надання томосу на автокефалію православної Церкви в Україні.

 

 

Як повідомляє УНІАН, за проект постанови №8284 проголосувало 268 народних депутатів. Зокрема, від БПП проект документа підтримали 99 депутатів, від "Народного фронту" – 73, від "Самопомочі" – 19, від Радикальної партії – 16, від "Батьківщини" – 15, від групи "Воля народу" – 11. Водночас від групи "Відродження" "за" проголосував лише один депутат, а від "Опозиційного блоку" – жоден.

 

У зверненні до Варфоломія президент Порошенко просить надати православній Церкві в Україні томос до автокефалії, він зазначає, що цей документ ще більше укріпить релігійну свободу в Україні та міжконфесійний мир, посилить права та свободи громадян. Також вказується, що такий документ "піднесе на нові висоти повагу та авторитет Вселенського патріарха серед українців".

 

Порошенко наголошує, що патріарх Варфоломій – єдина особа в світі, яка має канонічне право і законну владу вирішувати такі питання. "Вся наша нація дивиться на вас з благоговінням та надією, бо саме у ваших силах дарувати нам єдність, мир і згоду, яких ми так потребуємо і яких ми так довго були позбавлені. Ваше благословення, рівно як і грамота, надана нашій українській Церкві, довершать утвердження незалежності і самостійності України у духовному вимірі", – йдеться у зверненні.

 

Президент висловив сподівання і віру в те, що патріарх Варфоломій не відмовить у "благословенні і довгоочікуваному благодіянні вашим духовним чадам, українцям, вірним нашій Церкві-матері".

 

У своєму виступі у Верховній Раді щодо звернення до Вселенського Патріарха Порошенко зазначив: "Цей довгоочікуваний документ стане не лише торжеством православ'я, а й актом глибокої історичної справедливості, бо саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри". І додав: "І вже потім ми поділилися ним з тим Заліссям, де давні київські князі дуже необачно заснували Москву".

 

Після голосування президент поінформував, що в четвер відбуде телефонну розмову зі Вселенським патріархом Варфоломієм, під час якої поінформує про рішення ВР про підтримку звернення щодо створення помісної церкви.

 

"Українська автокефальна помісна церква є однією з інституційних основ нашої незалежності. Дозвольте мені цей дух передати у телефонній розмові з Вселенським патріархом, яка відбудеться просто зараз. Ми доведемо позицію парламенту, Президента, українських церковних ієрархів", – цитує "Укрінформ".

 

Як пише "Українська правда", перед голосуванням за постанову народні депутати "Опозиційного блоку" спробували заблокувати трибуну. Так, коли почалися виступи від фракцій, то до трибуни підійшов Юрій Бойко в товаристві соратників і заявив, що у них інше бачення події, і що подібне звернення свідчить про те, начебто почалася президентська кампанія з використання "найбільш чутливої теми релігії".

 

Також він зазначив, що не треба втручатися у питання релігії і заявив, що його фракція буде голосувати проти постанови.

 

Фракцію "Опозиційний блок" підтримав і представник від групи "Відродження" Андрій Шипко, який заявив, що буде кожну неділю ходити у свою церкву, "навіть, якщо вона залишиться одна".

 

З його слів, держава не має права втручатися у релігійні справи і якщо вже зайшла мова про єдину церкву, то треба звернутися не до Варфоломія, а до голів церков і ще й провести референдум.

 

19.04.2018