Порошенко: Автокефалія православної Церкви видалить рудименти "русского міра" в Україні.

 

Президент України Петро Порошенко заявив, що надання українській православній Церкві автокефалії дасть змогу позбутися рудиментів політичного проекту "русскій мір" й укріпить міжконфесійний мир в Україні.

 

Про це Порошенко сказав у четвер, виступаючи у Верховній Раді, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Довгоочікуваний нами томос ще більше укріпить релігійну свободу в Україні та міжконфесійний мир, посилить права та свободи громадян, які будуть нарешті єдині і перестануть ділитися на нібито канонічних та нібито неканонічних. Такий томос зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти того політичного проекту, назвали який "русскім міром" і який придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. То вже потім цю небезпечну для України політичну єресь підхопила світська влада Російської Федерації”, – підкреслив голова держави.

 

Зі слів Порошенка, цей томос стане не лише "торжеством православ’я", а й актом відновлення глибокої історичної справедливості.

 

"Саме із Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри. То вже потім ми поділилися ним із тим Заліссям, де давні київські князі необачно заснували Москву", – зазначив президент.

 

Він також наголосив, що об’єднана українська православна Церква може стати найбільшою у православному світі.

 

Водночас Порошенко розповів, що його нещодавня зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм була не першою, "усі ці роки тривав непомітний для стороннього ока діалог із Вселенським престолом". Разом із тим, він проінформував, що минула великодня зустріч із Патріархом виявилася "дуже обнадійливою та найбільш результативною": зі слів президента, під час кількагодинної розмови він відчув, що настав час розірвати тривалу дипломатичну тишу швидкими конкретними кроками.

 

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія із проханням видати томос щодо автокефалії православної Церкви в Україні, а також закликав Верховну Раду підтримати це звернення.

 

18 квітня голова держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП та УАПЦ з підписами всіх архієреїв звернення для передачі Вселенському патріарху Варфоломію про надання українській Церкві томосу про автокефалію .

 

 

19.04.2018