Предстоятелі УПЦ КП і УАПЦ передали президентові звернення для Вселенського патріарха.

 

Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України, предстоятель УПЦ КП Філарет і Митрополит Київський і всієї України, предстоятель Української автокефальної православної Церкви Макарій офіційно передали президентові України Петрові Порошенкові звернення до Вселенського патріарха Варфоломія про надання українській Церкві томосу про автокефалію. Звернення підписали всі архієреї УПЦ КП та УАПЦ.

 

Про це повідомила прес-служба президента.

 

"Це є духовна основа будь-якої держави. Без цієї духовної основи держава не може існувати. Так само, як не може існувати держава без армії, не може – і без Церкви. Це буде великий поштовх до об’єднання всього українського суспільства – визнання української Церкви", – прокоментував Філарет.

 

Патріарх висловив надію, що рішення Вселенського патріарха Варфоломія стане початком визнаної Української помісної православної Церкви.

 

"Українська держава пройшла випробування війною, і війна довела, що Україна є і буде. А раз Україна є і буде, то в цій Україні, щоб вона була державою, повинна бути Церква – духовна основа", – зазначив предстоятель УПЦ КП.

 

"Якщо людина прагне і працює, старається, Бог милосердний нам допомагає", – прокоментував українські зусилля Митрополит Макарій.

 

Президент подякував церковним очільникам за солідарність і за підписи й закликав молитися за добре рішення Константинополя. "Божа допомога дає мені зараз підстави стверджувати, що ми близькі до отримання томосу на автокефальну помісну Церкву, як ніколи", – зазначив президент.

 

У середу Петро Порошенко окремо зустрівся з предстоятелем Української православної Церкви Московського патіархату Онуфрієм.

 

Президент повідомив митрополитові про свій візит до Стамбула, де він провів зустрічі зі Вселенським патріархом Варфоломієм та членами Синоду, які були присвячені перспективам надання томосу на автокефалію Українській православній Церкві.

 

"Відбулася багатогодинна розмова про долю України, про долю української Церкви. Його Всесвятість висловлював турботу про всіх громадян України, підтримку нашій країні у відбитті агресії у дуже непрості часи, коли Україна втрачає найкращих своїх синів та доньок", – прокоментував Порошенко.

 

Президент України та предстоятель УПЦ МП обмінялися думками щодо активізації міжконфесійного діалогу в Україні, свідчить прес-служба голови держави.   

 

19.04.2018