Добкін заявив на суді, що втеча Януковича не була спланованою.

 

Народний депутат із "Опозиційного блоку" Михайло Добкін заявив, що востаннє бачив екс-президента Віктора Януковича вранці 22 лютого 2014 року в Харкові, а виїзд Януковича з країни став для нього несподіванкою.

 

Про це Добкін, колишній голова Харківської ОДА, заявив у середу під час допиту в Оболонському суді Києва, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Я бачив його рано-вранці [22 лютого 2014 року]. Після цього, до того, як він полетів, ми вже не зустрічались", – сказав Добкін.

 

Депутат поінформував, що 21 лютого 2014 року в першій половині дня йому подзвонив тодішній голова АП Андрій Клюєв, сказав, що ближче до ночі у Харків приїде Янукович і попросив, щоби він, Добкін, готувався його зустрічати. Зі слів свідка, приблизно через півтори-дві години подзвонив і сам Янукович, аби пересвідчитися, чи готові його приймати.

 

Добкін додав, що Янукович прилетів після 22:00 21 лютого на двох гелікоптерах – в одному з вертольотів були Янукович, Клюєв, Віктор Янукович-молодший і жінка, імені якої він не знає. Депутат розповів, що мета поїздки була – офіційний візит із робочими зустрічами. Планувалось, що Янукович відвідає кілька підприємств, потім він захотів узяти участь у великих зборах місцевих рад, на які приїхали мери та представники місцевої влади, в тому числі з Криму (т.зв. "харківський з'їзд", – Z).

 

"Я відмовив його їхати на з'їзд. Я розумів, що не міг забезпечити безпеку йому... Я став отримувати погрози з незнайомих номерів мені, моїй сім'ї, моїм близьким, в тому числі і Януковичу. Я розумів, що його присутність у залі може призвести до серйозних наслідків, там було в залі 7 тисяч осіб", – зазначив Добкін.

 

Голова ОДА також розповів, що йому було відомо про телефонну розмову Януковича з представниками опозиції 21 лютого. При цім, наголосив нардеп, для нього стала несподіванкою новина про те, що Янукович втік із України. Зі слів свідка, йому Янукович повідомляв, що нікуди тікати не збирається. "Поки ми не розійшлися з Януковичем... він нікуди не збирався тікати. Він казав, що йому треба буде їхати з робочими візитами в регіонах – Крим, потім Луганська, Донецька області. Коли я дізнався, що він поїхав, для мене це було великою несподіванкою. Я зрозумів, що сталося щось таке, чого він не міг передбачити", – пригадав Добкін.

 

Відповідаючи на запитання прокурора про загрозу життю Януковича, Добкін уточнив, що, на його думку, такі загрози існували "з першої хвилини його перебування в Харкові". "У Харків він приїхав одним, впевненим у собі чоловіком, а перед тим, як поїхав... Навіть зовні виглядав постарілим. Він, я думаю, переживав за свою безпеку", – сказав Добкін.

 

Розмірковуючи про плани Януковича в Україні, колишній голова Харківської ОДА заявив, що тодішній президент чіплявся за угоду, підписану з опозицією за присутності Радослава Сікорського, Франка-Вальтера Штайнмаєра та Лорана Фабіуса, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Він у деталях розповідав мені про велику його особисту перемогу при підписанні цієї угоди. Він також сказав, що йому гарантують виконання цієї угоди вище керівництво США і Російської Федерації. Його впевненість межувала з самовпевненістю. Він вважав, що йому, щоб не провокувати ситуацію в Києві, потрібно якийсь час побути в Харкові, в інших регіонах, а потім повернутися до Києва і розпочати виконання цього договору, тому що було необхідно вносити багато змін до чинного законодавства", – сказав Добкін.

 

Депутат повідомив, що в ніч з 21 на 22 лютого у приміщенні Харківської ОДА екс-президент спілкувався з одним із лідерів тодішньої парламентської опозиції, екс-прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком та висловлював йому претензії у зв'язку з тим, що не виконуються домовленості, згідно з якими мали відвести людей і зняти блокаду основних державних будівель в урядовому кварталі Києва.

 

Свідок також розповів про те, що чув розмови Януковича з охороною "Межигір'я", коли екс-президенту повідомили про те, що до резиденції йдуть "озброєні люди". Після цього, зі слів Добкіна, Янукович через екс-голову СБУ Олександра Якименка спілкувався з лідером "Правого сектору" Дмитром Ярошем про домовленості, які "нібито були про те, що будівлю резиденції "Межигір'я" не штурмуватимуть" (відзначимо, що Дмитро Ярош був одним із чотирьох відвідувачів, котрих Віктор Янукович приймав 20 лютого 2014 року, фактично в останній свій день на роботі, – Z).

 

Добкін зазначив, що після першої такої розмови ситуація залагодилася, а коли повторно на "Межигір'я" рушило ще більше людей, то розмова з Ярошем вже не мала результату.

 

18.04.2018