Директор ЦРУ Майк Помпео таємно зустрівся з лідером КНДР Кім Чен Ином.

Сторони передовсім обговорювали можливість проведення американсько-північнокорейського саміту на найвищому рівні.

 

 

Директор ЦРУ і майбутній голова Держдепартаменту США (а нині все ще керівник ЦРУ) Майк Помпео в умовах повної секретності здійснив візит до КНДР як довірений посланець президента Дональда Трампа. У тракті поїздки, яка відбулася під час Великодніх свят (31 березня – 1 квітня), Помпео зустрівся з лідером КНДР Кім Чен Ином, повідомляє в середу, 18 квітня, американська газета The Washington Post. Тобто візит відбувся незабаром після того, як стало відомо про відставку Рекса Тіллерсона і призначення глави ЦРУ новим держсекретарем. Цю інформацію виданню підтвердили два високопоставлені американські чиновники. Газета також нагадує, що контактів між Вашінґтоном і Пхеньяном на такому високому рівні не було з тих пір, як 2000 року до Північної Кореї для зустрічі з Кім Чен Іром злітала тодішня держсекретарка США Мадлен Олбрайт.

 

Візит Помпео, котрий найближчим часом може бути затверджений на посаді держсекретаря США, став одним з етапів підготовки до прямих перемовин Трампа з Ином про північнокорейську ядерну програму. Раніше Помпео заявляв у американському Сенаті, що налаштований «оптимістично» в питанні проведення зустрічі лідерів двох держав. «Сподіваюся на досягнення дипломатичного результату, якого Америка і світ так відчайдушно потребують», – зазначив Помпео.

 

Раніше, 17 квітня, Дональд Трамп під час фотосесії з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе заявив, що прямі перемовини з Північною Кореєю ведуться на «досить високому рівні». Американський президент висловив надію, що за «доброї волі стануться добрі речі». За словами Трампа, обрані п'ять місць, де може відбутися їхня зустріч.

 

У березні 2018 року керівництво Північної Кореї запропонувало провести зустріч Кім Чен Ина і Дональда Трампа. 9 квітня американський президент повідомив, що переговори відбудуться в «травні або на початку червня». Своєю чергою, влада КНДР вперше висловили готовність обговорити зі США створення без'ядерної зони на Корейському півострові.

18.04.2018