День першої пластової присяги. По раз сто шостий

Сьогодні, 14 квітня львівську Ратушу прикрасив прапор Пласту, який вивісили поруч із державним прапором України. З цього й розпочалося нинішнє урочисте відзначення 106-ї річниці Першої пластової присяги, яка, як прийнято вважати, відбулася 12 квітня 1912 року.  

 

 

Цікаво, що громадський активіст, співголова всеукраїнського Пласту Юрій Юзич у розвідці «Легенди і факти про Пластову Присягу» зазначає, що «першою відомою пластовою присягою була присяга гуртка Олександера Тисовського, який він організував/створив 21 квітня 1912 року – дата підтверджується чисельними документами».

 

«Далі був вишкіл і перша проба, яку – за одним архівним джерелом – завершили 18 червня того ж року, очевидно, присягою. За іншим – 16 листопада. Міфічна дата 12 квітня – як дата створення гуртка (!) з’явилась спершу через одруківку, а далі поширилась в діаспорі через відсутність фактичних документів з краю», – пише Юрій Юзич.

 

Літургія в храмі святих Ольги і Єлизавети. Львів

 

Проте 12 квітня все так само відзначається річниця створення Пласту і День першої пластової присяги. Станиці Пласту Львова, Івано-Франківська і Тернополя з цієї нагоди проводять низку урочистих і пригодницьких заходів. Цьогоріч основні святкування припали на суботу, 14 квітня.

 

Місто заполонили пластуни

 

У Львові в заходах до ДППП взяли участь близько 1200 пластунів, розповів голова Львівського осередку Пласту Матвій Дух.

 

«Цього року наймолодші та старші пластуни мають окрему програму святкувань протягом цілого дня, однак о 12.30 вони разом зібралися на площі біля пам'ятника Іванові Франку для спільного проведення урочистих церемоній», – зазначив він.

 

Вимарш пластунів від площі перед пам'ятником Бандері до пам'ятника Франку. Львів

 

Розпочались урочистості зранку з Літургії в храмі Святих Ольги і Єлизавети, після чого більше тисячі пластунів сформували колони для вимаршу до площі біля пам’ятника Іванові Франку.

 

Потому старші пластуни вирушили до Личаківського кладовища, де вшанували полеглих героїв та засновників Пласту. А ввечері вони взяли участь у дискусії «Життя в природі: виховання чи виживання».

 

Вимарш вулицею Листопадового чину у Львові

 

Пластове новацтво після урочистостей мало збірку в парку, де отримало завдання, до виконання яких – творення добрих справ – взялося після обіду.

 

«ВЙО до пригод!»

 

Під таким гаслом 106-ту річницю створення Пласту відсвяткувала Івано-Франківська станиця. Програма складалась із казусних ситуацій з випробуваннями та халепами.

 

Розпочалася вона урочисто – вимаршем до пам’ятника «Пластунам, що не зламали своїх присяг». Проте цьогоріч тут започаткували нову традицію – миття цього пам’ятника пластунами, які мають за честь досягнути найвищого ступеня в юнацтві – скоба або вірлиці.

 

 

Окрема пригода цього дня трапилась із 8-річним пластуном-новаком Захаром Стециком, який став комендантом цілого заходу з урочистого відкриття святкувань.

 

Опівдні пташата, новацтво та юнацтво взялися до ігор та теренових змагів, локації яких охопили все середмістя. Тут були окремі «випробування»: смуга перешкод, фотографування з квадрокоптера, запалювання вогню, лицарські обладунки, творча ділянка, домедична допомога та багато іншого.

 

 

Юнацтво також взяло участь в інтелектуальній грі, а після урочистого закриття програми у дворі пластової домівки відбулася нічна ватра «Іти у мандри мене кортить» за участі музикантів-пластунів Андрія Винницького та Артема Стойка.

 

 

«Завжди є попит на Пласт, і ми завжди активно шукаємо виховників. Коли батьки приходять записувати дітей, ми кажемо їм: хочете до Пласту – то ставайте самі виховниками. І в нас є такі батьки, які не були в Пласті, але привели дітей, самі стали пластунами і виховниками. Це буквально декілька людей, але таке є.

 

Також у нас є сім’я молодих викладачів з Університету нафти і газу, які ще не мають своїх дітей, але вирішили стати виховниками – і займаються дітьми від 6 до 11 років, самі пластують», – розповіла Z старшопластунка Віта Дідик.

 

Пластуни Львова вишикувалися на площі перед пам'ятникм Франку для урочистого відзначення 106-ї річниці Першої пластової присяги

 

Проте, додає вона, проблеми з виховниками не завжди вирішуються позитивно. Зокрема, вже рік на виховника чекає гурток 11-річних хлопців, які досі не пластували. Та вона сподівається, що виховник для них таки знайдеться.

 

 

Цікаво знати, що Пласт у Станіславові (Івано-Франківськ) виник паралельно зі львівським при українській гімназії на вул. Липовій (тепер Шевченка). Тут організував перші пластові гуртки серед учнів гімназії й опікувався ними Григорій Кичун – професор гімназії, старшина австрійської армії. А у вересні 1913 р. Пласт в Станіславівській гімназії начисляв вже понад 80 учасників.

 

«До щастя Вітчизну свою поведу»

 

Під таким гаслом відбувся окружний захід День першої пластової присяги 14 квітня у м. Підгайці на Тернопіллі. Він був приурочений пам’яті пл. сен. Володимира Федорчука, який був активним пластуном та борцем за волю України.

 

Як розповів Z прес-секретар станиці «Тернопіль» Дмитро Дем’яненко, участь у програмі в Підгайцях взяли понад 500 пластунів.

 

«Активних заходів у Тернополі ми не проводили. Лише 12 квітня відбулася Літургія, де ми згадали пластунів, які загинули в зоні АТО», – розповів він.

 

 

А в суботу в Підгайцях відбулися різні активітети, квести, до яких пластуни також залучили школярів міста, аби зацікавити їх прийти в свою організацію. Також тут пройшла виставка виробів ручної роботи, а по завершенні програми учасники насолоджувалися традиційною пластовою ватрою.

 

«Протягом року ми проводили багато тренінгів для дорослих, розповідали про Пласт. Деякі з них (приблизно 80%) прийшли до нас і вирішили стати виховниками. Наразі ситуація з виховниками, можливо, трошки краща, ніж на початку пластового року. Але ми хочемо і можемо надалі залучати людей ззовні. Це відбувається через низку різних заходів, котрі ми проводимо не для пластунів, а для суспільства, в якому перебуваємо – розказуємо, хто ми, чим займаємось, яка наша історія», – розповів Дмитро Дем’яненко.

 

Вітав пластунів нині і міський голова Львова Андрій Садовий

 

А пані Катерина Садова тим часом припильновувала дітей вони теж пластуни і брали учась у нинішньому святі

 

Найменші пластуни пташата. Їм трохи більше як по три роки, і без батьків на сходини й акції вони ще не ходять

 

Трохи старші новаки. Для них цьогорічний День першої пластової присяги – справді перший 

 

Власне вони, новаки, після урочистостей перебралися у зручний одяг і подалися прибирати парк

 

 

14.04.2018