США, Велика Британія і Франція атакували Сирію.

Коаліція на чолі з Вашінґтоном завдала ракетних ударів по Дамаску і провінції Хомс.

 

 

У ніч з п'ятниці на суботу президент США Дональд Трамп оголосив про початок бомбардування Сирії у відповідь на застосування режимом Башара Асада хімічної зброї проти мирного населення в місті Думі.

 

«Співгромадяни-американці, щойно я наказав збройним силам Сполучених Штатів почати завдавати високоточних ударів по цілях, пов'язаних із хімічною зброєю сирійського диктатора Башара Асада. У 2013 році президент Путін обіцяв світу, що вони гарантують знищення серйозної хімічної зброї. Недавні атаки Асада і сьогоднішня відповідь – це прямий результат провалу Росії з виконання цієї обіцянки. Росія повинна вирішити: продовжувати їй іти шляхом темряви чи долучитися до цивілізованих націй», – заявив Дональд Трамп.

 

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що під час удару було використано вдвічі більше ракет, ніж торік. Нагадаємо, у квітні 2017 року після хімічної атаки в місті Хан-Шейхун американські есмінці випустили 59 крилатих ракет Tomahawk по авіабазі сирійських урядових військ Еш-Шайрат.

 

Цього разу по території Сирії союзники випустили понад 120 ракет. Однією з пріоритетних цілей нинішньої ракетної атаки став науково-дослідний центр у Дамаску, імовірно пов'язаний з виробництвом хімічної зброї. Окрім того, було обстріляно два склади хімічної зброї в провінції Хомс. За даними ЗМІ, обстрілу зазнав також штаб Республіканської гвардії Сирії, аеропорт Мезза в Дамаску й аеропорт Ад-Думейр у Східній Гуті. Про це повідомило видання Washington Post.

 

Російське інформаційне агентство ТАСС з покликом на Міністерство оборони РФ повідомило, що російські системи ППО жодної ракети не збивали, оскільки повітряні удари не були спрямовані на об'єкти, які захищає російський військовий контингент, дислокований у районі Тартуса і Хмейміма.

 

Тим часом президент Росії Володимир Путін назвав удар західних країн по Сирії «актом агресії проти суверенної держави, якя знаходиться на передньому краї боротьби з тероризмом». «Своїми діями США ще більше посилюють гуманітарну катастрофу в Сирії, несуть страждання мирному населенню, по суті, потурають терористам, котрі сім років терзали сирійський народ, провокують нову хвилю біженців з цієї країни і реґіону в цілому», – заявив Путін. За словами шефа Кремля, Росія скликає екстрене засідання Радбезу ООН «для обговорення агресивних дій США і їхніх союзників».

14.04.2018