Хуг: "Великоднє перемир'я" було приреченим стати нетривалим.

 

Спеціальна моніторингова місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі констатувала, що "великоднє перемир'я", погоджене тристоронньою контактною групою з урегулювання ситуації на Донбасі, було приреченим стати нетривалим.

 

Про це на брифінгу в Києві повідомив перший заступник голови СММ ОБСЄ в Україні Александр Хуг, інформує УНІАН.

 

"Минулого тижня кількість порушень режиму припинення вогню зменшилась принаймні на 10%, якщо порівнювати з тижнем, що передував нещодавньому підтвердженню відданості припиненню вогню 30 березня", – заявив Хуг.

 

При цім він підкреслив, що "95% зафіксованих випадків насильства сталися у чотирьох районах", і це свідчить про те, що "ситуація у більшості районів Донбасу була відносно спокійною і мирною".

 

На його переконання, минулий тиждень показав, що зупинити стрілянину і вбивства людей можливо. Водночас Хуг додав, що минулий тиждень показав – спочатку "з'являється надія, але потім зникає" щодо справжнього перемир'я.

 

"Відносне затишшя минулого тижня було приречене стати нетривалим. Уночі у вівторок та рано-вранці в середу цього тижня невинні жителі Старомихайлівки першими дізналися, наскільки нетривалим було це затишшя", – заявив Хуг.

 

"Понад десяток місць вогневого ураження – усі у житлових будинках, де діти прокидалися від жахливого звуку артилерійських снарядів, які розривалися в їхніх домівках та житлових районах, багатьох поранено", – заявив Хуг.

 

"Події цієї ночі свідчать про повне нехтування інтересами та потребами цивільного населення, навіть про безсердечність, враховуючи, що лише за два дні до того жителі цього селища святкували Великдень", – зазначив представник ОБСЄ.

 

13.04.2018