Російський ринок втратив 2,7 трлн рублів капіталізації через американські санкції.

А статки 50-и найбагатших росіян з тієї ж причини зменшилися за добу на майже 12 мільярдів доларів.

 

 

Капіталізація російського ринку акцій за день знизилася на сім відсотків, що в абсолютному вимірі відповідає 2 трильйонам 700 мільярдам рублів. Про це свідчать підсумки торгів на Московській біржі, повідомляє російська газета «Ведомости». На вечір 9 квітня капіталізація російського ринку акцій в секторі «Основний ринок» становила трохи більше за 36 трильйонів рублів.

 

 

Водночас сукупні статки 50 російських доларових мільярдерів в понеділок, 9 квітня, зменшилася більш ніж на 12 млрд доларів. Про це повідомляє російське видання Forbes, пояснюючи, що виною тому стала реакція інвесторів на нові санкції США. Після того як інвестори почали розпродавати російські активи, впали рубль і російський фондовий індекс РТС. Курс євро перевищив 74 рублі вперше з серпня 2016 року. Курс долара вперше за рік піднявся вище за 60 рублів.

 

Найсильніше постраждав близький до Кремля російський олігарх Олег Дерипаска. Під нові санкції підпали холдинг En +, до ради директорів якого він входить, російська алюмінієва компанія «Русал», значна частка якої належить мільярдерові, а також ще шість пов'язаних з ним компаній. Керівництво «Русала», акції якої втратили більш як половину своєї вартості, попередило про ризик технічного дефолту щодо низки кредитних зобов'язань. Статки самого Дерипаски скоротилися майже на чверть – на 1,3 млрд доларів. 

 

Також майже на мільярд доларів зменшилися статки ще одного учасника списку санкцій Віктора Вексельберга. Великих фінансових втрат через обвал ринку зазнали Сулейман Керімов, Леонід Міхельсон, Геннадій Тимченко, Володимир Лісін, Роман Абрамович, Вагіт Алєкперов і Олексій Мордашов.

 

Нагадаємо, що Міністерство фінансів Сполучених Штатів 6 квітня запровадило нові санкції щодо окремих компаній і громадян Росії. «Російський уряд чинив шкідливі дії по всьому світу, включно з окупацією Криму, ескалацією насильства на сході України, постачанням режиму Асада зброї в той час як той бомбардував власних громадян, спробами підриву західних демократій і зловмисною кіберактивністю. Російські олігархи й еліти, які отримують вигоду від цієї корумпованої системи, більше не будуть ізольованими від наслідків дестабілізуючої діяльності їхнього уряду», – наголошено в заяві американського міністра фінансів Стіва Мнучіна.

10.04.2018