США запровадили жорсткі санкції проти російських олігархів.

 

Штрафні заходи спричинили відчутні фінансові збитки близьких до Кремля бізнесменів.

 

 

Міністерство фінансів Сполучених Штатів у п'ятницю, 6 квітня, ввели санкції проти 24 громадян Росії і 14 компаній. Вони передбачають арешт активів осіб, які потрапили до списку санкцій, у Сполучених Штатах, а також заборону для американських громадян і організацій на співпрацю з ними.

 

«Російський уряд чинив шкідливі дії по всьому світу, включно з окупацією Криму, ескалацією насильства на сході України, постачанням режиму Асада зброї в той час, як він бомбардував власних громадян, спробами підриву західних демократій і зловмисною кіберактивністю. Російські олігархи й еліти, які отримують вигоду від цієї корумпованої системи, більше не будуть ізольованими від наслідків дестабілізуючої діяльності їхнього уряду», – наголошується в заяві американського міністра фінансів Стіва Мнучіна.

 

У список потрапили бізнесмени з так званої «кремлівської доповіді», зокрема Олег Дерипаска, Кирило Шамалов, Віктор Вексельберг, Ігор Ротенберг Сулейман Керімов та ін. Відтепер їхні рахунки в США будуть заморожені, американським громадянам і компаніям буде заборонено вести з ними бізнес.

 

Під санкції також потрапили 17 високорангових російських чиновників, у тому числі міністр внутрішніх справ Володимир Колокольцев, голова комітету з міжнародних справ Ради федерації Костянтин Косачов, секретар Радбезу Микола Патрушев, головнокомандувач Російської гвардіі Віктор Золотов і низка інших.Також до списку потрапили: керівник банку ВТБ Андрій Костін і генеральний дирекор «Газпрому» Олексій Міллер.

 

Обмежувальні заходи також торкнуться деяких компаній, пов'язаних зі зазначеними в списку бізнесменами, а також держкомпанії «Рособоронэкспорт» і пов'язаного з нею банку «Российская финансовая корпорация».

 

Зазначені санкції завдали дуже болісного удару по статках фігурантів списку. Найбільших фінансових проблем зазнав мільярдер Олег Дерипаска. За даними рейтингу найбагатших людей планети за версією Forbes, впродовж кількох годин після появи інформації про санкції його статки скоротилися на 957 мільйонів і тепер становлять 5,3 мільярда доларів. Дерипаска, котрий займає 23-тє місце у списку найбагатших людей Росії, втратив понад 15 відсотків своїх активів через різке падіння акцій En + Group на Лондонській біржі. Вартість акцій підконтрольних Дерипасці компаній впала на 10-20%, при цьому акції En + Group на Московській біржі обвалилися більш ніж на 20%, акції концерну «Русал» – на 12,44%.

 

Сукупні статки 7 російських мільярдерів, котрі потрапили під санкції, скоротилися на понад 1,25 млрд доларів. Наприклад, капітали Сулеймана Керімова знизилися на 244 млн (до 6,6 млрд доларів), Віктора Вексельберга – на 41 млн (до 14,6 млрд) тощо.

 

07.04.2018