Партія прем’єр-міністра Віктора Орбана впевнено перемогла на парламентських виборах.

Коаліціянти урядових політичних сил здобули дві третини місць в законодавчому органі Угорщини.

 

 

Партія Fidesz на чолі з правоконсервативним прем'єр-міністром Віктором Орбаном набирає, за підрахунками 99,8 відсотка бюлетенів, 48,5 відсотка голосів на парламентських виборах, які пройшли в неділю, 9 квітня. Про це повідомило видання Zeit Online.

 

Таким чином коаліція з Fidesz і Християнсько-демократичної народної партії отримує 134 місця з 199 в Національних зборах, що гарантує їй конституційну більшість у вищому законодавчому органі країни. За підсумками виборів 2014 року в урядової коаліції в парламенті було 133 голоси. Сам Орбан вже прокоментував результати виборів, заявивши, що Угорщина «здобула велику перемогу».

 

Прикметно, що й праворадикальна партія Jobbik збільшує своє представництво в парламенті. За неї проголосувало  близько 20% мадярів, відтак їй дістануться 26 крісел проти 23 у 2014 році.

 

54-річний Віктор Орбан вперше очолив кабінет міністрів 1998 року. Тоді він пропрацював на цій посаді один термін. У 2010 році він знову став прем'єр-міністром. Перемога на нинішніх виборах дозволить йому очолити уряд учетверте загалом і втретє поспіль. Свою передвиборчу кампанію він побудував на націоналістичній риториці: лякав виборців масовим напливом міґрантів і виставляв себе захисником національного суверенітету і «християнської Європи».

09.04.2018