Фестиваль «Карпатський простір» триватиме 4-6 травня.

 

Фестиваль «Карпатський простір» відбудеться в Івано-Франківську 4-6 травня й об’єднає митців із 18-ти країн, розповів його співзасновник Богдан Струтинський, передає Укрінформ.

 

«Цього року ми маємо гостей з 18 країн світу, і це говорить про те, що Івано-Франківськ на три дні стане злетом не лише країн Європейського Союзу, а й країн Азії. Цього року ми маємо флешмоб-читання "Ліна Костенко об’єднує". Думаю, цей проект стане загальнонаціональним», – зазначив Богдан Струтинський.

 

Любителям театру на фестивалі запропонують виставу угорського режисера Аттіли Віднянського «Сім’я Тотів», музично-театральний білоруський проект «З життя комах» та комедію від польського театру імені Єжи Шанявського «Віндзорські витівниці». Спеціальним гостем «Карпатського простору» буде вистава «Річард III» Національного академічного театру ім. Франка з Богданом Бенюком у головній ролі.

 

Головна сцена фестивалю працюватиме на площі імені Івана Франка. Тут можна буде почути виступи Національного академічного симфонічного оркестру України, камерних хорів «Галицькі передзвони» та  «Воскресіння», а також гуртів «Друга ріка», «Танок на майдані Конго» і швейцарського гостя Kadebostany.

 

Кіноафіша фестивалю запропонує гостям 14 фільмів, з яких 10 – українські. У кінотеатрі «Люм’єр» можна буде переглянути фільми «Міф», «Кіборги», «Сторожова застава» тощо.

 

Гостею літературної програми цьогоріч стане французька письменниця Ніколь Лоран-Катріс.

 

У межах цьогорічного «Карпатського простору» в Івано-Франківську відбудеться «Освітянський форум» за участі профільних міністрів із восьми країн світу та керівників мистецьких вишів. Темою зустрічі стане мистецька освіта. Свою участь у форумі вже підтвердили Молдова, Литва та Румунія. Очікують представника міністерства освіти Угорщини. Форум відбудеться під особистим патронатом міністра освіти і науки України Лілії Гриневич.

 

Інформаційний центр фестивалю працюватиме у міській ратуші. За три дні до початку заходу тут запропонують програми окремих локацій та мистецьких напрямів.

 

«Карпатський простір» » міжнародний мистецький фестиваль країн Карпатського регіону, який започаткувала Національна оперета України за сприяння Міністерства культури України та за підтримки Івано-Франківської обласної державної адміністрації й Івано-Франківської міської ради у 2016 році.

 

Метою цього мистецького проекту є об'єднання країн Карпатського регіону не лише за територіальною ознакою, а й через мистецтво.

04.04.2018