Дональд Трамп запропонував Володимирові Путіну зустрітися у Вашінґтоні. 

Ця пропозиція пролунала під час телефонної розмови ще 20 березня.

 

 

Інформацію про те, що президенти Сполучених Штатів і Росії обговорювали можливість швидкої двосторонньої зустрічі, яка може пройти, зокрема, в Білому домі, підтвердила в понеділок, другого квітня, прес-секретарка Білого дому Сара Сандерс (Sarah Sanders). Про це повідомив телеканал ABC News.

 

«Як підтвердив сам президент (Трамп, – Z) 20 березня, через кілька годин після телефонної розмови з президентом Путіним, вони обговорювали двосторонню зустріч у недалекому майбутньому в кількох можливих місцях, в тому числі Білому домі. Поки що більше нічого не можемо додати», – заявила  Сара Сандерс.

 

Раніше про те, що Трамп запропонував Путінові зустрітися, розповів помічник російського президента Юрій Ушаков. Він зазначив, що через «справу Скрипаля» і подальшу обопільну висилку дипломатів перемовини про зустріч президентів ускладнилися.

 

Нагадаємо, що 20 березня Трамп всупереч рекомендаціям радників зателефонував до Путіна й привітав російського колегу з перемогою на президентських виборах. «Я подзвонив президентові Росії Путіну, щоб привітати його з перемогою на виборах. Фейкові ЗМІ зійшли з розуму, тому що вони хочуть, щоб я висварив його. Вони не праві! Уживатися з Росією – це добре, а не погано», – прокоментував Трамп розмову на своїй сторінці в Twitter.

 

Тим часом повідомлення про те, що Трамп домовлявся з Путіним про зустріч на тлі скандалу з отруєнням Сергія Скрипаля викликали обурення в американському політикумі. Старший науковий співробітник «Атлантичної ради» Марк Сімаковскі (Mark David Simakovsky) пояснив:

 

«Якщо так насправді сталося, а з президентом Трампом все можливе, це явно йде врозріз з офіційною позицією з питання американсько-російських відносин і з позицією багатьох членів адміністрації президента і Конґресу. Зараз, після висилки російських дипломатів, не на часі запрошувати Путіна до Білого дому на офіційну зустріч з усіма почестями. Звичайно, завжди є можливість діалогу, але в цьому випадку – не в Білому домі. З боку Кремля також є питання і сумніви з приводу цієї зустрічі. Але російська влада заявляє про це, щоб показати, що, незважаючи на висилку дипломатів, президент Трамп ставить відносини з Росією в пріоритет. Я думаю, так воно і є. Якщо Трамп цього хоче, то він буде це просувати, але зіткнеться зі значним опором в Білому домі, з радником з національної безпеки Болтоном і з майбутнім держсекретарем. Головне питання: який сигнал ця зустріч дасть Кремлю? Я думаю, це буде неправильний знак з боку Сполучених Штатів – що незважаючи на все, що роблять наші західні партнери, незважаючи на наші зусилля щодо Росії і її дій, Америка все ще хоче покращувати відносини з Росією».

02.04.2018