Суд виніс вирок убивцям Віталія Ващенка.

 

Сьогодні, 2 квітня, у Зборівському районному суді оголосили вирок убивцям кременецького депутата й активіста Віталія Ващенка, передає видання 20 хвилин.

 

У залі засідання обвинувачених не було – вирок вони слухали за допомогою відеоконференції. Вдова активіста назвала вирок адекватним і апеляції не подаватиме.

 

Відтак організатора вбивства Олександра Закутнього засудили до 14 років позбавлення волі. Одному з виконавців злочину, Максимові Кондратенку, теж дали 14 років. На рік менше отримав другий виконавець – Олексій Цимбалюк. А спільникові Станіславові Бабенку відбувати покарання доведеться 4 роки: безпосередньої участі у вбивстві він не брав.

 

Як повідомляв Z, 26 травня 2016 року близько 23-ї години двоє невідомих осіб завдали тілесні ушкодження депутатові Кременецької міської ради, керівникові фракції громадського руху «Народний контроль» Віталієві Ващенку. Чоловік за три години помер у реанімаційному відділенні лікарні. Активіста побили на території нежилого обійстя, де він займався підприємницькою діяльністю.

 

Усі засуджені, згідно з рішенням суду, мають сплатити ще 2 млн грн моральної шкоди, у них конфіскують належне їм майно.

 

Замовника ж убивства досі не знайшли.

 

Прокуратура вимагала більший термін для засуджених, а вдова – довічного ув’язнення. Проте у суді обґрунтували своє рішення тим, що це не була організована злочинна група, яка діяла протягом кількох років. Пом’якшили вирок ще й через те, що вбивство «не було вчинене з особливою жорстокістю». Хоча коли на одному із засідань під час розгляду справи зачитували травми, які отримав Віталій Ващенко, написане зайняло кілька листків.

 

«Найімовірніше, що попереду ще апеляція, тому сподіваємося на появу всіх, котрі на початку розгляду обіцяли контролювати справу. Але так і не з'явилися на жодному засіданні. Замовники мають бути покарані», – заявили у «Правому сектор» Тернопілля, додавши, що і надалі контролюватимуть справу.

 

Вдова вбитого також переконана, що обвинувачені подаватимуть апеляцію і можуть дійти до Європейського суду з прав людини.

02.04.2018