Ніколя Саркозі постане перед судом.

Екс-президентові Франції інкриміновано корупційні дії.

 

 

Колишній президент Франції постане перед судом у справі про підкуп органів юстиції. Проти Саркозі у четвер, 29 березня, порушено провадження у справі про корупцію і незаконне вчинення впливу, повідомляє видання Le Monde з покликом на джерела в слідчих органах.

 

Захист Саркозі негайно оголосив про намір оскаржити рішення французьких органів юстиції в рамках розслідування справи, фігурантами якої є також адвокат екс-президента Тьєрі Ерзоґ (Thierry Herzog) і колишній прокурор Жильбер Азібер (Gilbert Azibert).

 

За даними слідства, Ніколя Саркозі в 2014 році через свого адвоката намагався підкупити Азібера, котрий на той час обіймав посаду прокурора при касаційному суді. Колишнього французького президента цікавив хід слідства у справі про імовірно незаконне фінансування його передвиборчої кампанії 2007 року з боку спадкоємиці компанії L'Oreal Ліліан Бетанкур (Liliane Bettencourt) – володарки багатомільярдного стану.

 

У 2013 році Саркозі був виправданий за звинуваченням у тому, що він скористався грошима Бетанкур, котра страждала від старечого маразму. Однак телефонні перемовини між Саркозі та його адвокатом, котрі були перехоплені органами юстиції в рамках розслідування іншої справи, дозволили слідству отримати нові докази проти екс-президента.

 

Слідство, зокрема, встановило, що Тьєрі Ерзоґ пропонував Азіберу престижну посаду в Монако в обмін на інформацію у справі Бетанкур. Проти Ерзоґа й Азібера висунуто також звинувачення в порушенні професійної таємниці.

 

Загалом 63-річний Ніколя Саркозі причетний до низки скандалів. Щойно тиждень тому органи юстиції Франції почали офіційне розслідування проти екс-президента за підозрою в отриманні ним незаконних пожертвувань від колишнього лівійського диктатора Муамара Каддафі.

 

Окрім того, під час передвиборчої кампанії 2012 року Саркозі суттєво перевищив максимально допустимі витрати в 22,5 млн євро. При цьому його штаб намагався приховати цей факт за допомогою підроблених рахунків.

29.03.2018