Вогонь понищив пам’ятку – єзуїтський колегіум 19 ст.

 

Будівля колишнього єзуїтського колегіуму у Хирові, зведена у 19 столітті, зайнялась в обід суботи, 24 березня. Полум'я одразу охопило увесь дах та поверхи нижче. Серйозної шкоди пожежа завдала готелю, музею та церкві, що розташована в комплексі, передає Zaxid.net.

 

Займання почалось на третьому поверсі пам'ятки.

 

Вогонь повністю охопив дах будівлі і перекинувся поверхами нижче. Із полум'ям боролись більш як сто рятувальників та 25 машин ледь не зі всієї області. Боротьба з вогнем тривала майже добу, пожежа зробила з пам'ятки архітектури скелет із цегли. Вгамувати стихію вдалось лише на ранок неділі.

 

«Відразу після прибуття були відправлені підрозділи за підвищеним номером виклику, на місце пожежі залучені підрозділи не лише Старосамбірського району, міста Львова, Дрогобича, Тускавця, Борислава, Городка для ліквідації пожежі», – зазначив керівник гасіння пожежі Валерій Глобенко.

 

Колишній єзуїтський колегіум у Хирові за радянських часів перетворили на військову частину. Останні декілька років на першому поверсі будівлі діяв готельно-відпочинковий комплекс, в іншій частині – церква. У храмі знищений дах, готель ще довго не зможе поселити охочих.

 

Про навіть приблизні розміри збитків говорити ще рано. Дорого обставлені музей та готельні номери практично знищені. Згарище досі тліє, відтак пожежники періодично зрошують приміщення.

 

Причини пожежі встановлює поліція. Там розглядають кілька версій. За основною — пам'ятка місцевого значення, яка пережила дві світові війни, зайнялась через недбале поводження з вогнем.

27.03.2018