Внаслідок пожежі в торговельно-розважальному комплексі в Кемерові загинуло понад півсотні осіб.

Зниклими безвісти вважають ще 16 людей.

 

 

ТРЦ «Зимова вишня» в центрі Кемерова загорівся вдень 25 березня. Займання виникло близько 16:00 за місцевим часом. За  словами заступника губернатора Кемеровської області Володимира Чернова, пожежа почалася на дитячому майданчику або в одному з кінозалів на останньому, четвертому, поверсі ТРЦ. Потім вогонь швидко поширився на інші поверхи. 

 

Пожежна сигналізація не спрацювала. Співробітникам торговельного центру довелося самим сповіщати відвідувачів. Внаслідок цього багато людей виявилися відрізаними від виходів, їм довелося стрибати з вікон або вибиратися на дах, звідки їх з драбин рятували пожежники. Російські ЗМІ вказують при цьому, що останні навчання з евакуації в «Зимовій вишні» проводили щойно тиждень тому.

 

Жертвами пожежі в ТРЦ «Зимова вишня» в Кемерові стали 53 особи, в тому числі дев'ятеро дітей. Про це повідомляє інформаційне агентство «РИА Новости» з покликом на дані оперативного штабу з ліквідації пожежі. У штабі також повідомили, що зараз ведуть пошуки ще 16 осіб, котрі залишаються зниклими безвісти. За словами рятувальників, вони могли перебувати в кінозалах на четвертому поверсі, де обвалилася підлога.

 

Пожежу в торговельно-розважальному центрі «Зимова вишня» могла спричинити несправна електромережа. Про це повідомило агентство «Інтерфакс» з покликом на джерело в службах технічного нагляду Кемеровської області. Можливі порушення під час монтажу, швидше за все, призвели до того, що електромережа «не мала високого ступеня захисту від перепадів напруги», розповів співрозмовник агентства. Розглядають й інші версії інциденту. Слідчі, зокрема, перевіряють ймовірність підпалу. Ще один можливий сценарій – необережне поводження з вогнем. За попередніми даними, хтось із дітей міг пронести зі собою в ігрову кімнату запальничку і підпалити поролонові кульки.

 

Російські слідчі затримали чотирьох осіб у справі про пожежу в торговельно-розважальному центрі. «У рамках кримінальної справи затримано і допитано чотирьох осіб, в тому числі орендаря приміщення, в якому, імовірно, містився епіцентр займання. Також затримано керівника компанії, яка обслуговувала цей торговельний центр», – повідомляє телеграм-канал Слідчого комітету Росії. Раніше російські ЗМІ повідомляли про затримання власника ТРЦ «Зимова вишня» Надії Судденок, її заступника з безпеки і ще одного менеджера. Кримінальну справу порушено за статтями 109, 219 і 238 КК РФ ( «Заподіяння смерті з необережності», «Порушення вимог пожежної безпеки, які спричинили з необережності смерть двох і більше осіб», «Надання послуг, які не відповідають вимогам безпеки»).

26.03.2018