Карлеса Пучдемона затримано в Німеччині.

Напередодні іспанський суд повторно виписав європейський ордер на арешт колишнього голови Каталонської регіональної адміністрації.

 

 

Німецька поліція затримала Карлеса Пучдемона в неділю, 25 березня, щойно той перетнув кордон Данії і ФРН. Про це повідомило видання Frankfurter Allgemeine Zeitung з покликом на адвоката каталонського політика. За його словами, Пучдемон повертався з Фінляндії до Бельгії.

 

Затримання також підтвердила поліція німецької землі Шлєзвіґ-Гольштайн. Воно відбулося об 11:19 за місцевим часом на автобані №7.

 

Нагадаємо, що 25 каталонських політиків, включно з Пучдемоном, котрий очолював уряд автономії, звинувачують у заколоті й розтраті публічних коштів шляхом організації референдуму про незалежність від Іспанії. Самі вони провини не визнають.

 

У грудні 2017 року Верховний суд Іспанії відкликав ордер на арешт Пучдемона і чотирьох його прихильників, котрі переховуються в Бельгії. Рішення було ухвалене в зв'язку з тим, що всі п'ятеро оголосили про бажання повернутися до країни, щоби взяти участь у регіональних виборах.

 

Утім 22 січня іспанська генпрокуратура дала запит на повторний ордер на арешт Пучдемона, оскільки той полишив територію Бельгії і прибув до Данії. Цей виїзд за межі Бельгії став для Пучдемона першим після того, як він утік з Іспанії у жовтні 2017 року, щоб уникнути судового переслідування. Верховний суд Іспанії спершу клопотання не задовольнив. Проте у п’ятницю, 23 березня, Верховний суд таки видав європейський ордер на арешт колишнього каталонського лідера.

25.03.2018