Польські друзі України дякують Львову за площу імені Яцека Куроня.

 

"Дякуємо Львову, дякуємо спільноті цього міста, дякуємо депутатам міської ради Львова та всім чудовим українським приятелям Яцека Куроня за ухвалу про те, щоб одну з площ міста назвати його ім'ям! Ми розуміємо символічне значення цього! Ми дякуємо вам за цей прекрасний жест солідарності!" — йдеться у зверненні, яке від імені своїх колег оприлюднила польська публіцистка та громадська активістка Іза Хруслінська. Подаємо це звернення повнотекстово.

 

 

Яцек Куронь, львів'янин з народження, великий приятель українців, прихильник польсько-українського партнерського діалогу та права на власну та інакшу історичну пам'ять українців та поляків, має від вчора свою площу у Львові. 22 березня депутати Ради міста Львова прийняли ухвалу про найменування його іменем площі, розташованої перед тамтешнім Генеральним консульством РП. Ухвала увійде в життя після підписання мером Андрієм Садовим.

 

Ініціаторами вшанування таким чином пам'яті Яцека Куроня була група галицьких інтелектуалів. Їх заклик підтримав мер. Локалізацію місцева спільнота вибрала в голосуванні на сайті міської влади.

 

"Львів і його громада посідає особливо важливе місце у стосунках між Польщею й Україною. Ми маємо багато прикладів та імен, які протидіяли кривавому протистоянню і старалися перетворити Львів у приклад польсько-українського примирення. Одним з найвідоміших був Яцек Куронь, уродженець – почесний громадянин – Львова і творець "Солідарності" – писали львівські інтелектуали, які започаткували дискусію про вшанування Куроня.

 

Як ініціатива українських приятелів Яцека Куроня, так і рішення ради міста Львова свідчить про мудрість спільноти цього міста; про те, що пам'ять про зусилля Яцека, про його вклад в побудову мостів між українцями і поляками, а також про його любов до цього міста, до його мешканців та ширше – до Галичини, надалі жива. А може, навіть впродовж останніх двох років – під час зростаючої у силі політики конфронтації та її спроб ескалації в наших відносинах на політичному рівні – ця пам'ять зміцніла і набрала додаткового значення. Аж кортить додати, що таку тенденцію видно не лише серед українців, але і серед тих поляків, які не погоджуються на нищення відносин між нашими народами, які ми спільними польсько-українським зусиллями будували впродовж останніх кількох десятиліть.

 

В опублікованому в листопаді минулого року зверненні львівські інтелектуали написали, що усвідомлюють: нинішній польський уряд не віддзеркалює поглядів всіх поляків і що значна частина польського суспільства прагне нормалізації польсько-українських відносин. "Як і ми, ці поляки не хочуть залишатися заручником небезпечної державної політики. В умовах, коли держава не може впоратися зі своїми функціями або зловживає ними, завданням і викликом для суспільства є вироблення засобів протидії".

 

Заява наших львівських приятелів, подібно як рішення львівських депутатів є символічним продовженням інших спільних дій. Два тижні тому ми спільно підписали Звернення громадянських середовищ Польщі та України, що є протестом проти політики конфронтації і диктату однієї із сторін. Серед його підписантів були також і представники львівської інтелігенції. Посилаючись на бачення Яцека Куроня, у Зверненні ми акцентували увагу на тому, щоб шукати те, що нас зближує і поєднує, а не те, що розділяє. Ми писали: "Хочемо політики, яка звернена до сьогодення і до майбутнього! Будьмо свідомі тієї відповідальності, що лежить на наших плечах, і того шансу, який стоїть перед нами! Нинішній Європі загрожує зіткнення національних егоїзмів, а передусім російський імперіалізм. У цих умовах нам, полякам та українцям, легше буде протидіяти цій загрозі разом! А також разом будувати Європу ХХІ століття!".

 

У 1999 році Яцек говорив (так, ніби саме у цьому контексті): "Я глибоко вірю, що ми побудуємо республіку народів і нашого реґіону та світу, вірю – більше того, я це знаю; але це страшно важка робота, і є страшно багато супротивників. Отже, ми досягнемо цього, але не нині".

 

Нині ми маємо відчуття, що завдяки спільним діям – таким, як ухвала Львова щодо площі Яцека чи спільний голос протесту проти політики роз'єднання, завдяки солідарності крок за кроком, із зусиллям, ми пробуємо будувати Європу XXI століття.

 

 

 

 

23.03.2018