16-річна школярка винайшла прилад, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля.

 

16-річна винахідниця зі Львова Софія Петришин поїде на Міжнародну олімпіаду геніїв у США, де представить пристрій, що перетворює цифрову інформацію на шрифт Брайля для незрячих, передає Zaxid.net.

 

Дівчина навчається в 11-му класі НВК «Школа-ліцей "Оріяна"» та займається у секції інформатики Львівської обласної МАН.

 

Софія Петришин розповіла, що її винахід орієнтований на полегшення соціалізації незрячих людей. З ним вона вже перемогла у престижному всеукраїнському конкурсі Intel-Техно Україна.

 

«Я хотіла написати якусь наукову роботу, щоб вона була корисна суспільству, і щоб мені було цікаво. Зараз є дуже багато книжок, які друкуються шрифтом Брайля, і на це витрачається дуже багато паперу і коштів. Також є багато літератури, що недоступна для незрячих. Тому я звернула увагу на те, що розвиваються інформаційні технології, інформація поширюється через комп’ютер – і це можна використати.

 

Я вирішила, що незрячим було би вигідно зчитувати інформацію з комп’ютера за допомогою якогось приладу. У світі є аналоги моєму винаходу, але вони коштують від 2 до 5 тис. доларів, і є фактично недоступними для українців. Тому з вересня минулого року я почала працювати на своїм проектом», – розповіла школярка.

 

З-поміж іншого, винахід львівської школярки також допоможе незрячим простіше проводити операції із банкоматами.

 

«Я розробила цей прилад так, що він може зчитувати дані з SD-картки і переводити їх по одному символу на шрифт Брайля», – каже винахідниця.

 

Олімпіада геніїв у Нью-Йорку – це один із найпрестижніших конкурсів для школярів та випускників шкіл зі всього світу. Переможцям дають можливість отримати вищу освіту в США та щомісячну стипендію.

22.03.2018