ГПУ: Савченко особисто малювала схему теракту й розподіляла ролі нападників.

 

Українські правоохоронці оперують доказами, що Надія Савченко провадила переговори про повалення державного ладу в Україні в кабінеті командира військової частини в Хмельницькому. Зокрема, там Савченко особисто малювала план-схему здійснення нападу на сесійну залу Верховної Ради.

 

Про це йдеться в тексті подання генерального прокурора України щодо притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й арешту Надії Савченко. Копію подання оприлюднив на своїй сторінці у Facebook народний депутат від "Народного фронту" Антон Геращенко.

 

У документі Генеральної прокуратури розкрито кілька важливих фактів щодо спроби Володимира Рубана та Надії Савченко залучити українських військовиків до терористичної атаки в урядовому кварталі та замаху на життя державних діячів. Так, у поданні йдеться про те, що парочка запропонувала приєднатися до участі в перевороті громадянам України Захарченкову О.В., Березню Г.П., Лящу С.В., Коту В.В., Шашкіну В.А., Мезенцеву О.В. При цім Захарченко, Березень, Лящ і Кіт (очевидно, вони є військовослужбовцями) "відкрито не відмовилися від співучасті у вчиненні злочинів, однак повідомили про вищевказане правоохоронні органи України", а надалі залучалися "до проведення негласних слідчих (розшукових) дій з метою отримання відомостей про злочини та причетних до їх вчинення осіб".

 

У спецоперації брали участь бійці та командири з військової частини у Хмельницькому. Зокрема, нелеґальну зброю зберігали на тамтешніх складах. Також на території військової частини – а саме в кабінеті командира! – провадилися записи розмов Савченко про способи здійснення терактів у Києві. Ці переговори записували засобами фіксації, встановленими українськими спецслужбами.

 

У поданні йдеться про те, що 1 грудня 2017 року в службовому кабінеті військової частини А0553 за адресою: м. Хмельницький, вул. Толстого, 4, на території полігону військової частини А0553 і в апартаментах тимчасового проживання за адресою: м. Хмельницький, вул. Маршала Красовського буд. 39/1, "продовжуючи підготовку до вчинення зазначених тяжких та особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та громадської безпеки, діючи за попередньою змовою осіб... складали та узгоджували план, етапи і сценарії виконання злочинних дій кожним із співучасників для досягнення спільного умислу, розподіляючи ролі, визначали кількість та види необхідної зброї, бойових припасів, вибухових речовин і пристроїв, найбільш ефективні час, місце і спосіб їх застосування, у тому числі шляхом вивчення маршруту руху державного чи громадського діяча".

 

У кабінеті командира частини слідчі вилучили "виготовлений Савченко Н.В. 01.12.2017 під час планування вчинення терористичного акту аркуш паперу з відтиском намальованої схеми сесійної зали Верховної Ради".

 

Офіцер Березень Г.П. з Хмельницького, котрий, згідно з твердженням слідства, і перейняв озброєння в Савченко та Рубана після контрабанди з ОРДіЛО, дав покази, що в листопаді Рубан "запропонував йому взяти участь у реалізації спільно з Савченко Н.В. та учасниками терористичної організації "ДНР" злочинного плану, спрямованого на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, вчинення терористичного акту та посягання на державних і громадських діячів, також щодо обставин підшуковування Савченко Н.В. і Рубаном В.В. співучасників для вчинення цих злочинів, розподілення ролей між ними, складання та узгодження плану, етапів і сценаріїв їх скоєння, визначення кількості та видів зброї, бойових припасів, вибухових речовин і пристроїв, необхідних для реалізації злочинного умислу".

 

Свідок Лящ С.В., зокрема, підтвердив, що 1 грудня Савченко з Рубаном випробовували на полігоні в Хмельницькому зброю, привезену з ОРДЛО.

 

Згідно з текстом подання, жертвами нападу, котрий нібито мав відбутися в центрі Києва, мусили стати перші особи держави – теракт був запланований "з метою вбивства Президента, народних депутатів України, членів Кабінету Міністрів України, державних і громадських діячів", убивства великої кількості людей у Києві та руйнувань будівель в "урядовому кварталі"; "створення "стану хаосу", дестабілізації внутрішньої обстановки в державі, викривлення міжнародного іміджу України як держави, де начебто відсутня державна влада".

 

Як вважає слідство, напад мав відбутися під час перебування у сесійній залі Петра Порошенка. Будівлю Адміністрації президента та Кабінету Міністрів також мали обстріляти із мінометів та гранатометів. "Одночасно з цим, з використанням гранат здійснити вибухи всередині будівлі Верховної Ради України, а з використанням вогнепальної зброї і вибухових пристроїв вбити державних діячів, які будуть присутні на засіданні", – зазначено в тексті подання.

 

Розроблявся також інший план – "у нічний час доби здійснити збройне захоплення та утримання будівлі Верховної Ради", вбивши правоохоронців, котрі стоятимуть на варті ВР. "Водночас з використанням мінометів, гранатометів, вогнепальної зброї і вибухових пристроїв здійснити збройні напади на помешкання державних діячів та транспортні засоби державних діячів і керівників політичних партій, зокрема: Петра Порошенка, Арсена Авакова, Олександра Турчинова та інших з метою протиправного позбавлення їх життя", – описано в поданні.

 

При цім на Савченко покладалися функції як організатора, "так і безпосереднього виконавця посягання на життя зазначених вище державних і громадських діячів та вчинення терористичного акту всередині будівлі Верховної Ради України з використанням вибухових пристроїв (гранати Ф-і та РГД-5) і вогнепальної зброї".

 

21.03.2018