Чехія обурена заявою Кремля про причетність Праги до газу «Новичок».

Російського посла викликали в МЗС Чехії для пояснень.

 

 

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки викликало російського посла Олександра Змеєвського через заяви офіційної речниці МЗС Росії Марії Захарової. Повідомлення про це опубліковано у вівторок, 20 березня, на Twitter’і чеського МЗС.

 

 «Посол Російської Федерації Олександр Володимирович Змеєвський викликаний в Міністерство закордонних справ на завтрашній ранок з тим, щоб він пояснив нам брехливу заяву російської сторони», – вказує МЗС Чехії.

 

Змеєвському належить пояснити твердження офіційного представника МЗС РФ про причетність Чехії до походження нервово-паралітичної речовини «Новачок», якою було отруєно російського екс-розвідника Сергія Скрипаля і його доньку Юлію. Раніше МЗС Швеції також викликало російського посла з вимогою пояснити слова Захарової.

 

У суботу, 17 березня, Марія Захарова назвала «найбільш вірогідними» джерелами походження отрути «Новичок» Велику Британію, Словаччину, Чехію і Швецію. Пізніше міністр оборони Чехії Карла Шлехтова наголосила на «абсурдності» таких заяв, а міністр закордонних справ Швеції Марґот Валльстрьом назвала твердження російської сторони «неакцептабельними й необґрунтованими».

 

Нагадаємо, що 4 березня 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна донька Юлія були виявлені непритомні на лавці біля торговельного центру в британському місті Солсбері. Їх відвезли в місцеву лікарню з симптомами отруєння сильнодіючою синтетичною речовиною. Пізніше з ознаками отруєння були шпиталізовані ще двоє британських полісменів, котрі першими прибули на місце злочину. Слідство дійшло висновку, що на них було скоєно напад з використанням розробленої в СРСР бойової нервово-паралітичної речовини «Новичок».

20.03.2018