Екс-президент Франції Ніколя Саркозі затриманий поліцією.

Саркозі закидають незаконне фінансування його передвиборчої кампанії 2007 року.

 

 

Про те, що колишнього главу французької держави Ніколя Саркозі взяли під варту, повідомила газета Le Monde з покликом на судові джерела. Відомо, що у вівторок зранку він був у поліції, де мав дати свідчення у справі про можливі порушення, допущені в його передвиборчій кампанії.

 

«Розслідування пов'язане з імовірним "лівійським" фінансуванням кампанії Саркозі 2007 року», – пише газета Le Monde. Зараз, за ​​даними видання, триває допит у поліції в передмісті Парижа.

 

Офіційне розслідування звинувачень у тому, що 11 років тому штаб Саркозі нібито скористався незаконною фінансовою допомогою від лівійського лідера Муаммара Каддафі, триває вже п'ять років. Утім, це перший допит Саркозі в цій справі. Упродовж 48 годин йому мусять обрати запобіжний захід.

 

«Двоє ключових підозрюваних уже дали свідчення про те, що наприкінці 2006-го або на початку 2007 року вони привезли з Тріполі кілька приготованих лівійською владою валіз із п'ятьма мільйонами євро у французьке Міністерство внутрішніх справ, яке тоді очолював Ніколя Саркозі. Гроші були передані передвиборчому штабу кандидата», – повідомляє газета Le Monde. Як стверджує видання, колишній голова державного інвестиційного фонду Лівії Башир Салех підтвердив журналістам, що Каддафі дійсно спонсорував кампанію Саркозі.

 

Французька поліція також допитала близького політичного соратника Саркозі – екс-міністра праці та імміґрації Бріса Ортефьо. Під слідством також перебуває керівник передвиборчого штабу Ніколя Саркозі в 2007 році, екс-глава МВС Клод Ґеан.

20.03.2018