Анґелу Меркель переобрано на наступну канцлерську каденцію.

Вона очолить уряд Німеччини четвертий термін поспіль.

 

 

Голосування щодо наступного бундесканцлера Німеччини відбулося в середу, 14 березня, в Бундестазі. Кандидатуру голови Християнсько-демократичного союзу Анґели Меркель підтримало 364 депутати. «Проти» проголосувало 315 парламентарів, ще 9 осіб утрималися – повідомив телеканал ARD.

 

Того ж дня Меркель отримала з рук федерального президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера (Frank-Walter Steinmeier) грамоту про призначення на посаду бундесканцлерки і була приведена до присяги перед депутатами Бундестаґу і членами Бундесрату. Слідом за цим грамоти про призначення від президента отримали члени кабінету міністрів, котрі потім також склали присягу.

 

На цьому у ФРН завершився найдовший в історії республіки процес формування уряду. Він тривав 171 день. До кабінету міністрів увійшло шестеро представників Християнсько-демократичного союзу, троє членів Християнсько-соціального союзу і шестеро соціал-демократів.

 

Нагадаємо, що останні вибори до німецького Бундестаґу відбулися 24 вересня 2017 року. За їхніми підсумками блок ХДС/ХСС отримав 33% голосів, СДПН – 20,5%, Ліва партія – 9,2%, «Спілка-90/Зелені» – 8,9%, Вільна демократична партія – 10,7 %, правопопулістська «Альтернатива для Німеччини» – 12,6%.

14.03.2018