Помер фізик-теоретик Стівен Гокінґ.

 

Його вважали найавторитетнішим науковцем сучасності.

 

 

Британський вчений Стівен Гокінґ помер у віці 76 років. Про це повідомили представники його родини рано-вранці в середу, 14 березня. «Ми глибоко засмучені тим, що наш улюблений батько сьогодні помер. Він був великим науковцем і видатною людиною, чиї роботи і спадщина залишатимуться з нами на багато років», – цитує радіо ВВС заяву дітей Гокінґа Люсі, Роберта і Тіма.

 

Стівен Гокінґ народився 8 січня 1942 року в Оксфорді. 1963 року лікарі діагностували у нього бічний аміотрофічний склероз. Тоді вони стверджували, що жити вченому залишилося два з половиною роки.

 

Хвороба швидко прогресувала, в зв'язку з чим вченому довелося користуватися інвалідним візком. У 1985 році Гокінґ захворів на важку форму запалення легенів. Після серії операцій йому провели трахеостомію – і він втратив здатність говорити.

 

Початкові прогнози лікарів не виправдалися: вчений продовжив наукову роботу, двічі одружувався і став батьком трьох дітей. Залишаючись паралізованим, Гокінґ вів активне життя – займався наукою, викладав, виступав з доповідями, спілкуючись зі світом за допомогою комп'ютера c синтезатором мови, спеціально сконструйованого для нього компанією Intel.

 

Гокінґа вважали найвидатнішим фізиком-теоретиком нашого часу. Його книга «Коротка історія часу», видана ще 1988 року, стала міжнародним бестселером, зробивши автора найвідомішим науковцем з часів Альберта Айнштайна.

 

Гокінґ є одним з фундаторів квантової космології, він займався вивченням проблеми виникнення космологічної синґулярності – первинного стану Всесвіту, з якого той, відповідно до теорії Великого вибуху, безперервно розширюється.

 

Стівен Гокінґ має 12 почесних титулів, є членом Британського наукового Королівського товариства та Академії наук США. Його наукові заслуги відзначені безліччю премій і нагород.

 

 

14.03.2018