Комітет ВР дав згоду на зняття недоторканності з Бакуліна.

 

Реґламентний комітет Верховної Ради визнав законними подання ГПУ щодо притягнення народного депутата Євгена Бакуліна ("Опозиційний блок") до кримінальної відповідальності, його затримання та арешту.

 

Таке рішення ухвалили на засіданні комітету в понеділок, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Комітет дійшов висновку, що ініційоване і внесене до Верховної Ради України Генеральним прокурором Юрієм Луценком подання є законним, оскільки ініційоване і внесене належним суб'єктом подання, і також узяв до відома обґрунтування", – йдеться у рішенні, яке зачитав в. о. голови комітету Павло Пинзеник.

 

Зазначають, що зібрані докази щодо Бакуліна дають підстави підозрювати його у вчинені двох особливо тяжких корупційних злочинів, за яких передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 3 років з конфіскацією майна, що саме собою може стати підставою та мотивом для підозрюваного переховуватися від органів досудового розслідування та суду.

 

Рішення підтримали всі члени комітету за винятком Михайла Папієва ("Опоблок"), котрий не брав участі у голосуванні.

 

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив на засіданні комітету, що слідство не може встановити місце перебування Євгена Бакуліна.

 

"Це перша обставина, яка веде нас до єдиного можливого і логічного висновку – пана Бакуліна треба оголосити в розшук. Для цього, безумовно, потрібен дозвіл Верховної Ради не тільки на притягнення його до кримінальної відповідальності, але і затримання", – пояснив генпрокурор.

 

Луценко нагадав, що Бакулін "фактично залишив територію України і довгий час не з'являється ні на засідання Верховної Ради, ні взагалі на території України".

 

Генпрокурор сказав, що Бакулін жодного разу не виходив на зв'язок із Генеральною прокуратурою. "Наскільки я знаю, він залишив територію України декілька років тому, причому весь час будучи народним депутатом. Я не буду приховувати, що передавав через різних депутатів його фракції, голову цієї фракції запрошення прибути для роботи зі слідством. Відповідь була завжди однакова: він або зайнятий, або хворіє", – зазначив Луценко.

 

Генпрокурор трактує такі дії як спробу уникнути відповідальності та переховування від слідства.

 

Нагадаємо, 16 лютого Генеральний прокурор підписав подання до ВР про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання й обрання запобіжного заходу народному депутату з фракції "Опозиційний блок" Євгену Бакуліну.

 

Зі слів Луценка, подання підготовлено у зв'язку з розслідуванням справи про закупівлю у 2011 році нафтобурових установок за завищеною ціною, відомих під назвою "вежі Бойка".

 

Бакулін очолював "Нафтогаз України" з березня 2010 року по березень 2014 року. У березні 2014-го його затримали за підозрою в розкраданні коштів в особливо великих розмірах. Згодом Печерський суд Києва відпустив Бакуліна під заставу в 10 млн грн.

 

12.03.2018