Створення нового уряду вплинуло на політичні преференції німців.

Партії, котрі увійшли до «великої коаліції», відчутно покращили свої рейтинги.

 

 

Згідно з результатами досліджень, які провів демоскопічний центр Emnid на замовлення газети Bild am Sonntag, Соціал-демократична партія Німеччини, члени котрої, як з’ясувалося 4 березня, таки проголосували на внутрішньопартійному референдумі за формування уряду з ХДС/ХСС, зразу ж додали кілька відсотків до свого минулотижневого рейтингу. Нині за соціал-демократів готові проголосувати 19 відсотків німецьких виборців. А ще тиждень тому партію підтримували лише 16 відсотків, тобто тільки на один відсотковий пункт більше, ніж партію-новачка в Бундестазі «Альтернативу для Німеччини», котра використовує ксенофобські гасла, виступає проти Європейської Унії та заграє з Кремлем. Це був найнижчий рівень підтримки СДПН за всю історію існування партії.

 

Тим часом рейтинг християнських демократів упродовж тижня не змінився – 33 відсотки. Проте варто зауважити, що ХДС/ХСС значно раніше здецидувалися щодо «великої коаліції», тобто взяли на себе відповідальність за долю країни. А от, приміром, ще наприкінці січня Християнсько-демократичну спілку підтримувало лише 29 відсотків виборців, що теж найнижчий рівень довіри партії за всю історію її існування.

 

Зріс за минулий місяць рейтинг і в партії «Спілка90/Зелені», яка позитивно себе проявила під час попередніх коаліційних переговорів у так званому «ямайському форматі». Нині «зелених» підтримує 12 відсотків виборців. У січні її рейтинг коливався навколо десяти відсотків.

 

А от інша потенційна учасниця «ямайської коаліції» – ліберальна Вільна демократична партія – котра, на відміну від «зелених», проявила себе під час перемовин вкрай негативно, фактично зірвавши їх, нині розплачується своїм рейтингом. Лише за минулий тиждень ліберали втратили ще один відсотковий пункт, опустившись до восьми відсотків підтримки.   

 

Також уже згадана «Альтернатива», рейтинг якої упродовж останніх 12 місяці рухався винятково вгору, нині починає втрачати своїх прихильників. Згідно з останніми соціологічними дослідженнями, за партію готові проголосувати лише 13 відсотків виборців (-2%).

 

Приємно відзначити падіння рейтингу ще однієї прокремлівської політичної сили – Лівої партії. За тиждень її підтримка знизилася на один відсотковий пункт – до десяти відсотків.

 

Нагадаємо, що вибори нового бундесканцлера пройдуть в Бундестазі 14 березня. Уже фактично не залишилося жодних сумнівів, що новий німецький уряд на наступні чотири роки знову очолить Анґела Меркель.

12.03.2018