Порошенко: Рухаємося до НАТО "тихою дипломатією".

 

Президент України Петро Порошенко зрадів визнанню євроатлантичних аспірацій України з боку НАТО.

 

"Вітаю важливе довгоочікуване та логічне рішення НАТО підвищити рівень амбіцій України щодо Альянсу! Це стало визнанням реального стану наших відносин з НАТО", – написав голова держави на своїй сторінці у Faceboook.

 

Нагадаємо, напередодні Україну на офіційному сайті Організації Північноатлантичного договору зарахували до переліку держав, котрі прагнуть вступу в НАТО, зі згадкою про те, що Верховна Рада в червні проголосила курс держави на повноцінний вступ до НАТО.

 

Президент України зазначив, що саме про цей знаковий крок розмовляв нещодавно із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Мюнхені, а також – телефоном – із віце-президентом США Майком Пенсом.

 

Петро Порошенко наголосив, що "наша наступна амбіція – План дій щодо членства (ПДЧ) для України". Голова держави зазначив, що саме цим процедурам він присвятив і свого листа до Столтенберга в лютому 2018 року, "де з посиланням на статтю 10 Договору про заснування НАТО мною було офіційно зафіксовано прагнення України стати членом Альянсу".

 

"Тиха дипломатія з просування наших принципових позицій, про що домовлено з нашими партнерами, дає свої вагомі результати", – прокоментував Порошенко.

 

Голова Верховної Ради Андрій Парубій, коментуючи жест НАТО, зазначив, що "ключовим імпульсом" для такого кроку був червневий закон. Парубій нагадав, що саме він у червні ініціював зміни до законодавства з тим, аби Україна не просто декларувала "поглиблення співпраці з Організацією Північноатлантичного договору з метою досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства у цій організації" – а "...з метою членства у цій організації".

 

"Ми крок за кроком незворотньо ідемо до нашої мети. Україна буде в НАТО", – написав Парубій у Facebook.

 

"Реформуючи країну, ми досягнемо ще однієї нашої мети – членства в НАТО. Приємно, що на цьому шляху відчуваємо підтримку партнерів в Альянсі", – прокоментував прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

 

10.03.2018