НАТО офіційно визнало євроатлантичні аспірації України.

 

Північноатлантичний альянс офіційно визнав прагнення України до набуття повноцінного членства в організації.

 

Про це йдеться в картці щодо політики розширення НАТО на офіційному сайті Альянсу, котра була змінена напередодні, після візиту віце-прем'єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе до Брюсселя.

 

"Наразі чотири країни-партнери задекларували свої аспірації щодо членства в НАТО: Боснія і Герцеговина, Грузія, колишня Югославська Республіка Македонія, а також Україна", – йдеться у повідомленні.

 

На сторінці роз'яснюється, що статус "країни-кандидата" дасть змогу спершу отримати запрошення долучитися до Інтенсифікованого діалогу з НАТО щодо прагнення до членства та пов’язаних із цим реформ.

 

"Так, нарешті офіційний сайт НАТО стверджує, що на сьогодні чотири країни, включно з Україною, заявили про свої наміри стати у майбутньому членами Північноатлантичного альянсу", – прокоментувала Іванна Климпуш-Цинцадзе на своїй сторінці у Facebook.

 

Напередодні пані Іванна зустрілася в Брюсселі з заступницею генсека НАТО Роуз Готтемюллер.

 

Климпуш-Цинцадзе наголосила, що від моменту визнання амбіцій до членства лежить довгий шлях насамперед внутрішньої роботи.

 

"Але ми можемо його успішно пройти, якщо будемо цілеспрямовано змінювати країну у відповідності до демократичних, соціальних, економічних, політичних і, звичайно, військових принципів та підходів НАТО", – заявила віце-прем’єр.

 

Видання "Європейська правда" зазначає, що дотепер в Альянсі відмовлялися офіційно визнати прагнення України до набуття членства в НАТО. До вчорашнього дня на сайті НАТО стверджувалося, що Україна "з 2010 року не має формальних прагнень до членства". Після загострення українсько-угорських відносин зміни цього статусу стало ще складніше добитися.

 

Це питання підіймалося також на переговорах президента Петра Порошенка та генсека Єнса Столтенберга в лютому. Щоправда, тоді в НАТО навели офіційні пояснення того, чому Альянс не надає Україні нового статусу. Однак пізно ввечері в п’ятницю офіційний сайт Альянсу оновив сторінку "розширення", додавши Україну до переліку "країн-аспірантів". Також був оновлений розділ сайту, присвячений Україні. В нього "заднім числом" додали блок про рішення Верховної Ради від 8 червня 2017 року щодо членства в НАТО як стратегічної мети України. Досі цей блок був відсутній на сайті Альянсу.

 

10.03.2018