Порошенко: Мовне питання не має бути на порядку денному виборчої кампанії.

 

Президент України Петро Порошенко заявив про намір підписати указ про десятирічну програму зміцнення державного статусу української мови.

 

Про це він сказав на церемонії вручення Національної премії імені Тараса Шевченка 2018 року, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Хотів би повідомити, що найближчим часом я підпишу указ про розроблення, можливо, десятирічної програми вкорінення та зміцнення державного статусу рідної української мови... Попереду – десятиліття української мови в Україні, протягом якого позитивні, незворотні зміни мають відбутися. Наголошую: незворотні", – повідомив Порошенко.

 

Він нагадав, що останнім часом на його адресу надійшли звернення від громадян, зокрема "від дуже важливих персон", із закликом оголосити 2018-й Роком української мови. Але, на думку глави держави, "року занадто мало, щоб надолужити все те, що внаслідок колоніальної політики втратила українська мова".

 

Він нагадав, що напередодні Шевченківських днів Конституційний суд України визнав таким, що не відповідає Основному закону, мовний закон 2012 року. "Конституційний суд лише виписав свідоцтво про смерть цього злочинного акта, де-факто ж кінець його настав кілька років тому", – зазначив Порошенко.

 

Зі слів президента, за той час, поки закон перебував у Конституційному суді, в Україні осучаснили мовне законодавство. Крім того, Порошенко зазначив, що новий закон "Про освіту" поліпшив умови для освоєння державної мови представниками національних меншин.

 

При цім він наголосив, що Україна готова дослухатися до європейських партнерів у питанні використання рідної мови нацменшин. "Твердо відстоюючи свою позицію в діалозі з сусідами, ми маємо чути думку наших міжнародних партнерів, Венеціанській комісії і, що головне, – самих меншин усередині країни. Ми відкриті для чесної розмови, для діалогу, і правильно: якщо ми обрали європейський шлях... то й діяти маємо по-європейськи і дослухатися до голосу європейських структур", – сказав глава держави.

 

Президент вважає, що мовне питання не мусить "розігруватися" під час майбутніх виборчих кампаній.

 

"Я дуже не хотів би, щоб мовне питання знову стало на порядку денному виборчої кампанії. Мова має об'єднувати, а не роз'єднувати державу. Ми не маємо права дати пас п'ятій колоні отримати з цього хоч щонайменшу вигоду на майбутніх президентських, парламентських і місцевих виборах", – зазначив Порошенко.

 

09.03.2018