Містянам презентували виставку «Слідами блаженного отця Омеляна».

 

Учора, 7 березня, у Музеї історії релігії у Львові представили експозицію, присвячену греко-католицькому священику, місіонеру, капелану УГА, громадському діячеві, священномученику Омелянові Ковчу, передає прес-служба ЛОДА.

 

В експозиції «Слідами блаженного отця Омеляна» презентували особисті літургійні речі отця – фелон, єпитрахиль, нарукавники, пояс. А також скарбничку із церкви Святого Івана Хрестителя села Коросне Львівської області, де правив отець Омелян.  

 

«Отець Омелян Ковч ніколи не переставав служити людям. Він не боявся, наражався на різні небезпеки. Отець Омелян був арештований спочатку на наших землях, а потім у концтаборі в Майданеку, де він посвятився тим людям до кінця і навіть не бажав звідти звільнитись, адже, як він сказав, "після неба він бачить тут найкраще місце, де він може перебувати"», – зазначив владика Ігор (Возьняк), архієпископ і митрополит Львівський.

 

Серед експонатів – фото з місць, де служив отець Омелян, з тематичних вечорів, зустрічей, виставок, відкриття меморіальних дощок, а також сімейні фотографії отця і документи, пов’язані з його життям і діяльністю.

 

«Сьогодні ми говоримо про особливого отця, який є взірцем для багатьох поколінь, символом, який допоміг пережити складне 20 століття. І сьогодні, в 21 столітті, коли український народ має складні випробування, ми знову звертаємося до постаті отця Омеляна Ковча. Отець був патріотом та вірний служінню Богу. Незламною була його віра, його любов до цієї землі та до людей», – зазначила  в. о. директора департаменту з питань культури, національностей та релігій Львівської ОДА Леся Корнат.

 

Виставка присвячена річниці створення «Братства імені блаженного священномученика Омеляна Ковча».

 

«Ми пройшли той шлях, де побував Омелян Ковч. Малий Любінь, Космач, Перемишляни, Коростень. Залишилось нам побувати у концтаборі Майданек. І цього року ми там вшануємо блаженного отця Омеляна», – розповів голова Братства Михайло Костів.

08.03.2018